Zupa-krem z marchwi .doc

(1 KB) Pobierz

Dla dziecka od: 1 roku

 

Składniki:

- 50 dag marchwi

- 2-3 ziemniaki (lub pół szklanki ryżu albo czerwonej soczewicy)

- cebula

- 2 ząbki czosnku

- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

- 4 szklanki wywaru z warzyw lub wody

- szczypta gałki muszkatołowej

- sól

 

Sposób przyrządzania:

 

Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij w rondlu na oleju. Dodaj oczyszczone i rozdrobnione marchewki oraz ziemniaki (albo surowy ryż czy soczewicę). Wlej płyn. Gotuj zupę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, zmiksuj, dopraw gałką muszkatołową i solą (możesz także dodać łyżeczkę cukru lub odrobinę pieprzu). Na talerzu dodaj nieco śmietany, posyp posiekaną natką pietruszki. Jeśli zupę przyrządzasz bez cebuli, używasz oliwy lub bezerukowego oleju rzepakowego, oszczędnie solisz, nie dodajesz pieprzu i nie doprawiasz śmietaną - mogą ją jeść niemowlęta w ósmym miesiącu życia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin