Dla dziecka od: 1 roku
Składniki:
- 4 duże piersi kurczaka
- 1 kostka masła
- sól
- pieprz do smaku
- 1 torba grubo pokruszonych płatków kukurydzianych
Sos miodowo- musztardowy:
- 1 szklanka majonezu
- 1/ 3 szklanki musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu
- 1/ 2 łyżeczki soli
Domowy keczup:
- 2 puszki pomidorów (obranych i pokrojonych w kostkę)
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2/ 3 szklanki brązowego cukru
- 5 łyżek octu winnego
- 1 łyżeczka soli
Sposób przyrządzania:
Piersi rozbij tłuczkiem na grubość około 1 cm i pokrój w paski szerokości 1,5 cm.
Posól, popieprz i posmaruj z obu stron masłem.
Obtocz w płatkach kukurydzianych, lekko dociskając, żeby przywarły do mięsa.
Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. C i piecz około 15 minut.
Sos miodowo- musztardowy: wymieszaj w miseczce wszystkie składniki.
Sos wstaw na co najmniej godzinę do lodówki
Domowy keczup: Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie (około 8 minut).
Pomidory zmiksuj na gładką masę.
Dodaj je do cebuli wraz z resztą składników.
Gotuj ok. godziny, aż keczup zgęstnieje.
Zmiksuj jeszcze raz, a przed podaniem wstaw na godzinę do lodówki.
zadok