Paluszki z kurczaka z sosami.doc

(1 KB) Pobierz

Dla dziecka od: 1 roku

 

Składniki:

 

- 4 duże piersi kurczaka

 

- 1 kostka masła

 

- sól

 

- pieprz do smaku

 

- 1 torba grubo pokruszonych płatków kukurydzianych

 

Sos miodowo- musztardowy:

 

- 1 szklanka majonezu

 

- 1/ 3 szklanki musztardy Dijon

 

- 2 łyżki miodu

 

- 1/ 2 łyżeczki soli

 

Domowy keczup:

 

- 2 puszki pomidorów (obranych i pokrojonych w kostkę)

 

- 1 cebula

 

- 2 łyżki oliwy

 

- 1 łyżka przecieru pomidorowego

 

- 2/ 3 szklanki brązowego cukru

 

- 5 łyżek octu winnego

 

- 1 łyżeczka soli

 

Sposób przyrządzania:

 

Piersi rozbij tłuczkiem na grubość około 1 cm i pokrój w paski szerokości 1,5 cm.

 

Posól, popieprz i posmaruj z obu stron masłem.

 

Obtocz w płatkach kukurydzianych, lekko dociskając, żeby przywarły do mięsa.

 

Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce.

 

Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. C i piecz około 15 minut.

 

Sos miodowo- musztardowy:  wymieszaj w miseczce wszystkie składniki.

 

Sos wstaw na co najmniej godzinę do lodówki

 

Domowy keczup:  Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie (około 8 minut).

 

Pomidory zmiksuj na gładką masę.

 

Dodaj je do cebuli wraz z resztą składników.

 

Gotuj ok. godziny, aż keczup zgęstnieje.

 

Zmiksuj jeszcze raz, a przed podaniem wstaw na godzinę do lodówki. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin