Schab pieczony po galicyjsku.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: Dla dziecka od: 1 roku - 1 kg schabu bez kości - 15 dag suszonych - umytych śliwek bez pestek - pół łyżeczki kminku - pół łyżeczki majerankum - sól - folia aluminiowa i łyżka oleju WYKONANIE: Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Umyte mięso natrzyj solą. Zrób nożem przez środek szczelinę głębokości 1-2 cm. i wypełnij ją śliwkami. Posyp schab przyprawami i włóż do woreczka, dolewając parę łyżek wody. Piecz zgodnie z załączoną instrukcją. Jeżeli nie masz woreczka, zawiń mięso szczelnie w kawałek aluminiowej folii (natłuszczonej od wewnątrz), ułóż na brytfance i podlej odrobiną wody. Pod koniec pieczenia, kiedy mięso będzie już miękkie (sprawdź nakłuwając szpikulcem), otwórz folię, żeby się z wierzchu zrumieniło. Podawaj na zimno z sosem chrzanowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin