Schab z pomarańczami.doc

(1 KB) Pobierz

Dla dziecka od: 1 roku

 

Składniki:

- kilogram schabu bez kości

- szklanka rosołu

- pół szklanki soku jabłkowego (lub białego wina)

- 3 pomarańcze

- 3 łyżki oleju

- sól i pieprz

 

Sposób przyrządzania:

 

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj brytfannę lub inne naczynie do pieczenia mięsa. Mięso opłucz, osącz, natrzyj solą i pieprzem, zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju i przełóż do brytfanny lub żaroodpornego naczynia. Dolej rosół, wsyp sól i pieprz, włóż do piekarnika. Z jednej pomarańczy wyciśnij sok, zmieszaj go z sokiem jabłkowym (lub winem) i dolej do schabu po pół godzinie pieczenia. Uzyskanym sosem kilkakrotnie polewaj mięso podczas pieczenia. Pozostałe pomarańcze obierz, pokrój skórki na wąskie paseczki (przedtem skrój z nich białą warstwę) i dodaj do sosu. Pod sam koniec pieczenia dorzuć cząstki pomarańczy. Gdy mięso będzie gotowe (sprawdź widelcem), pokrój je w poprzek włókien na plastry, ułóż na półmisku, przybierz cząstkami pomarańczy, polej sosem. Podawaj np. z ziemniakami puree i zieloną sałatą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin