Warzywa w sosie śmietanowym.doc

(1 KB) Pobierz

Dla dziecka od: 1 roku

 

Składniki:

 

- bakłażan

 

- młoda cukinia

 

- 2 (najładniej różnokolorowe) strąki papryki

 

- 1- 2 cebule

 

- 2 jajka

 

- szklanka śmietany

 

- pół szklanki startego żółtego sera

 

- przyprawa prowansalska

 

- pieprz

 

- sól

 

- olej do smażenia

 

Sposób przyrządzania:

 

Nagrzej piekarnik do 180 st. C.

 

Warzywa pokrój w plasterki i posolone lekko przesmaż (bez zrumieniania) na patelni.

 

Możesz dolać nieco wody, po czym ją odparować.

 

Wyłóż ciasno warzywa na blachę.

 

Jajka wymieszaj ze śmietaną, serem, przyprawami i solą.

 

Zalej tym warzywa.

 

Zapiekaj przez ok. 20 minut, aż sos stężeje.

 

Takie podsmażone i lekko odparowane warzywa można też ułożyć na podpieczonym spodzie tarty, polać śmietanowym sosem, następnie zapiec.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin