Dla dziecka od: 1 roku
Składniki:
- bakłażan
- młoda cukinia
- 2 (najładniej różnokolorowe) strąki papryki
- 1- 2 cebule
- 2 jajka
- szklanka śmietany
- pół szklanki startego żółtego sera
- przyprawa prowansalska
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Sposób przyrządzania:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
Warzywa pokrój w plasterki i posolone lekko przesmaż (bez zrumieniania) na patelni.
Możesz dolać nieco wody, po czym ją odparować.
Wyłóż ciasno warzywa na blachę.
Jajka wymieszaj ze śmietaną, serem, przyprawami i solą.
Zalej tym warzywa.
Zapiekaj przez ok. 20 minut, aż sos stężeje.
Takie podsmażone i lekko odparowane warzywa można też ułożyć na podpieczonym spodzie tarty, polać śmietanowym sosem, następnie zapiec.
zadok