Kurczak po zakopiańsku.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 1 średni kurczak lub 4 duże udka * 2 spore cebule * 50 dag kiszonej kapusty * 1 szklanka śmietany * 2 łyżki margaryny * 3 ząbki czosnku * garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek) * sok z 1/2 cytryny * sól * pieprz lub mielona ostra papryka * szczypta mielonego kminku SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, utrzeć z solą, pieprzem, kminkiem i sokiem z cytryny. 2. Kurczaka umyć, podzielić na części i osuszyć. 3. Następnie natrzeć pastą czosnkową, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na dwie godziny. 4. Kapustę drobno posiekać. 5. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce tłuszczu, dodać kapustę i dusić do miękkości, podlewając, jeśli trzeba, kilkoma łyżkami wody, doprawić do smaku. 6. Kurczaka obsmażyć na złoty kolor na pozostałym tłuszczu, przełożyć do garnka z kapustą i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. 7. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać, doprawić. 8. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin