Cykata .doc

(1 KB) Pobierz

mały  zielony melon (40-50 dag) / niedojrzała dynia

1 szkl. cukru

4 szkl. wody

 

Melon przekroić na pół, wydr?żyć pestki, ułożyć w kamiennej misce, posolić, odstawić na 24h. Umyć z soli, namoczyć 12h w zimnej wodzie. Powtórzyć moczenie 2 razy, za każdym razem zmieniając wodę. Ugotować syrop z cukru i wody, wrzucić pokrojonego melona i zagotować. Następnego dnia wyjąć melon na sito, syrop przecedzić na głęboką patelnię. Zważyć melon, dodać do syropu tyle cukru, ile waży melon. gotować syrop tak długo, aż zaczną pojawiać się banieczki. Wówczas włożyć melon i gotować na wolnym ogniu, aż będzie przezroczysty. Po przestygnięciu wyjąć na żaroodporny półmisek, posypać cukrem i osuszyć w ciepłym piekarniku. Przechowywać w słoju przykrytym pergaminem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin