Składniki
• 900 g dojrzałych pomidorów.
• 55 g świeżego korzenia imbiru
• szypta soli
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
Etapy przygotowania
1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
2. Obrać i pokroić w kostkę imbir.
3. W szklanej misce wymieszać pomidory z imbirem, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki
4. Odlać płyn z pomidorów do rondla z nierdzewnej stali, pomidory zachować.
5. Do rondla wsypać cukier, zagotować na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotować przez 8 minut aż zgęstnieje.
6. Wymieszać zachowane pomidory i sok z cytryny.
7. Kontynuować gotowanie, aż mieszanina nabierze konsystencję dżemu. odstawić z ognia. Wystudzić.
8. Podawać jako przystawkę do drobiu, wieprzowiny lub baraniny z rusztu lub rożna. Konfiturę można przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.
zadok