Pomidorowa konfitura z imbirem.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

• 900 g dojrzałych pomidorów.

 

• 55 g świeżego korzenia imbiru

 

• szypta soli

 

• 1 i 1/2 szklanki cukru

 

• 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny

 

Etapy przygotowania

 

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

 

2. Obrać i pokroić w kostkę imbir.

 

3. W szklanej misce wymieszać pomidory z imbirem, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki

 

4. Odlać płyn z pomidorów do rondla z nierdzewnej stali, pomidory zachować.

 

5. Do rondla wsypać cukier, zagotować na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotować przez 8 minut aż zgęstnieje.

 

6. Wymieszać zachowane pomidory i sok z cytryny.

 

7. Kontynuować gotowanie, aż mieszanina nabierze konsystencję dżemu. odstawić z ognia. Wystudzić.

 

8. Podawać jako przystawkę do drobiu, wieprzowiny lub baraniny z rusztu lub rożna. Konfiturę można przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin