Pikantne gruszki.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

1 kg dojrzałych, twardych gruszek

0,5 litra czerwonego wytrawnego wina

1 cytryna

5 szklanek czerwonego octu winnego

1 szklanka cukru

25 dag miodu

ziarna czarnego pieprzu

goĽdziki

ziele angielskie

cynamon

li?cie laurowe

 

Gruszki obrać, włożyć do zimnej wody zmieszanej z sokiem z cytryny. Do naczynia wlać ocet i wino, włożyć cukier, miód i przyprawy, zagotować, odszumować i gotować 5 min. Włożyć gruszki na ok. 30 min. Już miękkie owoce wyjąć i ułożyć w słoikach. Syrop zagotować, aż połowa wyparuje i zgęstnieje. Zalać nim owoce, by były całkowicie przykryte, szczelnie zamknąć słoiki. Odstawić w chłodne miejsce.

 

Rada: Gruszki znakomicie smakują z pieczonym ciemnym mięsem, zwłaszcza z dziczyzną. S? najsmaczniejsze, kiedy postoją kilka tygodni w piwnicy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin