Ogórki z chrzanem .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

- 2 kg niedużych, podłużnych ogórków

- 2 liście chrzanu

- 2 liście wiśni

- 2 liście dębu

- 6-8 ząbków czosnku

- kawałek korzenia chrzanu

- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry

- kilkanaście ziaren pieprzu

- 3-4 ziarna ziela angielskiego

- 2 łodygi kopru włoskiego

- 3 łyżki soli

- 1

- 5 litra wody

 

Wykonanie:

 

Połowę liści chrzanu, wiśni, dębu i kopru ułóż na dnie kamiennego garnka. Czosnek obierz z łupinek. Ogórki umyj i razem z czosnkiem włóż do garnka. Chrzan oczyść, pokrój na kawałki i dołóż do ogórków. Resztę kopru i liści ułóż na ogórkach. Wrzuć do garnka kolendrę, pieprz i ziele angielskie. Zagotuj wodę z solą. Lekko przestudzoną, ale wciąż gorącą zalewę wlej do garnka. Przykryj czystym talerzykiem i przyciśnij czymś ciężkim (np. kamieniem). Po 5-7 dniach ogórki są gotowe.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin