Produkty:
- 2 kg niedużych, podłużnych ogórków
- 2 liście chrzanu
- 2 liście wiśni
- 2 liście dębu
- 6-8 ząbków czosnku
- kawałek korzenia chrzanu
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- kilkanaście ziaren pieprzu
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łodygi kopru włoskiego
- 3 łyżki soli
- 1
- 5 litra wody
Wykonanie:
Połowę liści chrzanu, wiśni, dębu i kopru ułóż na dnie kamiennego garnka. Czosnek obierz z łupinek. Ogórki umyj i razem z czosnkiem włóż do garnka. Chrzan oczyść, pokrój na kawałki i dołóż do ogórków. Resztę kopru i liści ułóż na ogórkach. Wrzuć do garnka kolendrę, pieprz i ziele angielskie. Zagotuj wodę z solą. Lekko przestudzoną, ale wciąż gorącą zalewę wlej do garnka. Przykryj czystym talerzykiem i przyciśnij czymś ciężkim (np. kamieniem). Po 5-7 dniach ogórki są gotowe.
zadok