Pierogi z kapustą i grzybami
50 dag kapusty kiszonej
1 szklanka grzybów suszonych
2 cebule
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
3 łyżki oleju
Suszone grzyby namoczyć. Cebulki obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Kapustę ugotować w wodzie z grzybami (wcześniej namoczone). Po ugotowaniu kapustę odcisnąć z wody na "suchy wiór" i drobno pokroić. Grzyby przekręcić przez maszynkę. Wszystkie składniki połączyć razem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać 2 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać.
składniki na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej (lub więcej)
około 1 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju
sól (odrobina)
Z mąki uformować stożek i zrobić małe wgłębienie. Dodać sól, łyżkę oleju i wlewać po trochu wodę. Zarobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, podsypując dodatkowo mąką.
Z gotowego ciasta odkroić kawałek i rozwałkować na cienki placek. Za pomocą kubeczka wycinać krążki. Następnie nakładać farsz i zlepiać. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.
W dużym garnku ugotować wodę, lekko posolić, dodać 2 łyżki oleju. Na wrzącą wodę wrzucać pierogi, co jakiś czas mieszać dużą łychą ,żeby nie przywierały do dna garnka. Gdy wypłyną na wierzch, chwilkę podgotować i wyjmować na talerz.
Podawać z przesmażoną cebulką.
Pstrąg w posypce migdałowo-orzechowej
2 pstrągi (wypatroszone)
3 łyżki masła
4 ząbki czosnku
suszony koperek (około 1 łyżki)
2 łyżeczki soku z cytryny
1 mała garstka migdałów
1 mała garstka orzechów
Rybę umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i odrobiną suszonego koperku. Skropić sokiem z cytryny. W środek każdej ryby włożyć po dużej łyżce masła.
Orzechy i migdały utrzeć w moździerzu. Z folii aluminiowej zrobić łódki. Do każdej łódki włożyć rybę a następnie folię lekko docisnąć. Wierzch ryby posmarować masłem, posypać rozgniecionymi migdałami i orzechami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. około 200st. Pod koniec pieczenia folię rozłożyć a wytworzonym sosem, polać ryby i chwilkę podpiec.
Śledź z cebulką
4 płaty śledziowe
2 cebule (lub więcej)
sok z cytryny
ziarenka ziela angielskiego
olej
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie. W zależności jak bardzo chcecie pozbyć się smaku soli, tym dłużej śledzie powinny zostać w wodzie. Warto kawałeczek odkroić i spróbować czy już odpowiada smak. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Zaparzyć ją w przegotowanej wodzie, następnie przecedzić przez sito. Cebulę zalać sporą ilością oleju. Śledzie pokroić w dzwonka i dodać do pokrojonej cebulki. Doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać parę ziarenek ziela angielskiego i wymieszać. Odstawić do lodówki.
Pieczony schab z żurawiną
1 kg schabu
kandyzowana żurawina
czerwona papryka w proszku
czerwony pieprz
4 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
Mięso włożyć do garnka. Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek i sporą część soli. Odstawić do lodówki na 24 godziny lub więcej.
Po wyjęciu z lodówki schab natrzeć czerwoną papryką i solą. Za pomocą szpikulca przez środek mięsa, zrobić otwór i nafaszerować żurawiną.
Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego z odrobiną oleju. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. około 190st. Mięso należy co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia, posypać czerwonym pieprzem.
Ryba na słodko
4 filety z ryby
1 czerwona papryka
4 plastry ananasa
1 cebula
1 garstka kandyzowanej żurawiny
Filety pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na małej ilości oleju.
Cebulę obrać, pokroić drobno, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Paprykę umyć, pokroić w cienkie słupki, dodać do cebulki. Ananasa pokroić w kostkę, dodać do cebulki i papryki. Wrzucić kandyzowaną żurawinę i dusić pod przykryciem. Na koniec dołożyć filety, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zamiast kandyzowanej żurawiny, można dołożyć żurawiny ze słoiczka. Myślę, że dobrym zamiennikiem będą również rodzynki.
Kompot z suszonych owoców
8 plastrów suszonych jabłek
6 suszonych moreli
8 suszonych śliwek
1 garstka rodzynek
5 goździków
szczypta cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
cukier do smaku (niekoniecznie)
Owoce umyć, zalać wodą (około 1,5 l), odstawić na noc. Ugotować w tej samej wodzie, dodać goździki i szczyptę cynamonu. Dosłodzić jeśli preferujecie więcej słodyczy:)
Kompot po ugotowaniu, przelewam do drugiego garnczka. Do tego przydaje się gaza zwinięta na pół. W ten sposób unikniecie niepotrzebnych "farfocli".
Barszcz czerwony
1 kg buraków
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 selera
5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
1 szklanka kwasu buraczanego (lub więcej)
Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gara z wodą (około1,5 l). Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przelać przez sito do drugiego garnczka. Wlać szklankę kwasu buraczanego (lub więcej w/g uznania), doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić 2 przeciśnięte ząbki czosnku.
Uszka z grzybami
1 jajko
2 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
Mąkę wsypać na stolnicę. Zrobić kopczyk i lekkie wgłębienie. Wbić jajko, wlać wodę i dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto podsypując dodatkowo mąką.
Składniki na farsz:
grzyby mrożone (około 30 dag)
2 łyżki oleju
Cebulę obrać, pokroić drobno, zeszklić na oleju. Grzyby rozmrozić, drobno pokroić. Wrzucić do cebulki i przesmażyć. Dodać 2 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na cienki placek. Za pomocą kieliszka wykrawać kółeczka. Na każdy placuszek nakładać odrobinę farszu, zlepić a następnie zacisnąć rogi. Uszka wrzucać na gotującą, osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze około 1 minuty.
Fasola z kapustą
20 dag białej fasoli
kminek
olej rzepakowy
Fasolę przebrać i wypłukać. Wsypać do garnka, zalać wodą i odstawić na całą noc. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i ugotować z odrobiną kminku. Odcedzić z nadmiaru wody.
Fasolę ugotować w osobnym garnku. Gdy będzie miękka przełożyć do kapusty. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić z odrobiną oleju rzepakowego. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kapusta z rodzynkami i śliwką kalifornijską
1/2 szklanki rodzynek
8 szt. suszonej śliwki kalifornijskiej
Kapustę wypłukać w wodzie, odsączyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać kapustę i przesmażyć na "wolnym ogniu". Wrzucić namoczone śliwki i rodzynki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość wymieszać i lekko poddusić.
Pasztet z grzybów
1 kg grzybów
1 duża bułka (czerstwa)
natka zielonej pietruszki
gałka muszkatołowa
2 jajka
bułka tarta
Cebule obrać, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Grzyby obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do cebulki, dusić do odparowania wody. W nadmiarze sosu namoczyć bułkę. Następnie grzyby i bułkę zmielić przez maszynkę.
Do grzybowej masy wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Posypać drobno pokrojoną nacią pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić. Gdy masa będzie zbyt wilgotna można dodać bułki tartej.
Masę przełożyć do wcześniej przygotowanej keksówki. Piec w temp. około 200st. aż przyrumieni się wierzch pasztetu.
Kutia wigilijna
1 szklanka suchego maku
1,5 szklanki pszenicy
1 szklanka mleka
1/2 szklanki miodu
1 garstka orzechów laskowych
1 garstka migdałów (płatki)
1 garstka pomarańczy kandyzowanej w kostce
Pszenicę wypłukać w wodzie.
Mak zalać mlekiem i gotować tak długo aż mleko odparuje. To samo robimy z pszenicą, tylko gotujemy w wodzie.
Orzechy, migdały, rodzynki moczymy w przegotowanej wodzie około 10/15 minut.
Do ostudzonego maku wrzucamy wszystkie składniki. Wlewamy miód i dokładnie mieszamy.
Knysze z grzybami
2 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
1 żółtko
4 łyżki mleka
1 łyżka cukru
Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawić na 15 minut.
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać 2 jajka, stopione masło, rozczyn z drożdży i szczyptę soli. Wyrobić ciasto podsypując dodatkowo mąką. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować, wykrawać z nich kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać przestudzony farsz, zlepić.
Piec w temp. 170 st. około 30 minut. Pod koniec pieczenia, knysze posmarować rozmąconym żółtkiem.
składniki na farsz:
30 dag grzybów mrożonych
sól, pieprz do smaku
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Dodać pokrojone drobno grzybki, doprawić pieprzem i solą do smaku. Lekko poddusić. Na koniec dodać tartą bułkę i wymieszać.
Śledź w śmietanie
3 płaty śledziowe
200 ml śmietany 18%
1 jabłko
1/2 łyżeczki cukru
pieprz do smaku
Śledzie namoczyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, sparzyć w gotowanej wodzie przez 3 minuty. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubym sicie.
Śmietanę wymieszać z cukrem i pieprzem. Dodać cebulę, jabłko i śledzie. Wszystko razem wymieszać.
Podawać z ziemniakami ugotowanymi w łupinkach.
Wigilijna zupa grzybowa
8 dag grzybów suszonych
15 dag prawdziwków mrożonych
2 marchewki
sól, pieprz
liść laurowy (3 szt.)
Grzyby zalać wodą i namoczyć na całą noc. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Warzywa obrać, umyć, dodać do gotujących się grzybów. Dodać liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania wrzucić prawdziwki. Gotować aż warzywa zmiękną. Przecedzić przez sitko.
Grzyby suszone pokroić w mniejsze kawałki. Kapelusze prawdziwków dodać w całości lub pokroić na mniejsze porcje. Dodać do zupy. Można podawać z łazankami lub makaronem.
Strudel z grzybami
20 dag mąki pszennej
2 łyżki masła
1/2 szklanki wody
1 szczypta soli
2 garści suszonych grzybów (po namoczeniu 10 dag)
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki natki pietruszki
Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, szczyptę soli, miękkie masło i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, podsypując dodatkowo mąką.
Grzyby suszone namoczyć. Najlepiej, gdy zrobimy to dzień wcześniej. Grzyby rozmrozić, pokroić w drobne kawałki. Przesmażyć na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać śmietanę, czosnek, pokrojone grzyby suszone, natkę pietruszki i bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wymieszać i wystudzić.
Z ciasta uformować duży prostokąt. Posmarować olejem, nałożyć zimny farsz. Zwinąć w rulon. Z resztek ciasta, można wykroić dowolne kształty, które posłużą jako dekoracja. Gotowy strudel posmarować olejem.
Piec 30/35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Amur z migdałami
1 amur
przyprawa do ryb
płatki migdałów
oliwa
Rybę oczyścić i umyć. Pokroić w dzwonka, natrzeć solą i przyprawą do ryb. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Jajka rozbić i roztrzepać widelcem. Bułkę tartą wysypać na talerz. Rybę obtoczyć w bułce tartej, jajku a na koniec w migdałach.
Wkładać na rozgrzaną oliwę. Smażyć z dwóch stron aż ryba nabierze złotego koloru.
...
maarcin260