Pulpety z jabłkami.doc

(463 KB) Pobierz
Pulpety z jabłkami

                   Pulpety z jabłkami

SKŁADNIKI:
 

·         mięso mielone - 250 g

·         cebula - 1 szt

·         jajko - 1 szt

·         czerstwa bułeczka - 1 szt

·         mleko 1 szkl

·         jabłko - 1 szt

·         sól

·         pieprz

·         wywar z jarzyn - 2 szkl

·         lub rosół z 1 kostki

·         masło - 1 łyżeczka

·         mąka

·         chrzan - utarty - 1 łyżka

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Uformować 8 pulpetów z mięsa mielonego ,drobno posiekanej cebuli, jajka, małej namoczonej w mleku i odciśniętej bułki, utartego na tarce jabłka ,soli i pieprzu Pulpety włożyć do gotującej się osolonej wody i potrzymać na małym ogniu. Pulpety wyjąć i trzymać w cieple Przygotować rosół z kostki rosołowej lub wywaru z warzyw, dodać łyżeczkę masła, doprawić śmietaną z odrobiną mąki, dodać łyżkę tartego chrzanu i utarte na tarce jabłko, zagotować i zalać pulpety.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin