Kruche rogaliki z jabłkami.doc

(126 KB) Pobierz
Kruche rogaliki z jabłkami

Kruche rogaliki z jabłkami

 

 

Składniki na 5 porcji


 

2 jajka

pół kostki smalcu

czubata łyżeczkę proszku do pieczenia

pół szklanki cukru

mąki do wgniecenia

6-8 jabłek

wiórki kokosowe

polewa czekoladowa

 

             

 

Etapy przygotowania


1.jabłka pokroić , włożyć do miseczki, zasypać cukrem waniliowym jajka, smalec (musi być miękki), proszek do pieczenia, cukier zagnieść, dodawać mąki do wgniecenia, by ciasto się nie kleiło, a stanowiło całość

 

2.część ciasta odkroić, rozwałkować na średnią grubość, wyciąć prostokąty - położyć na nim kawałek jabłka, zawinąć w dowolny sposób. dokładnie zakleić (!)

 

3."Rogaliki" układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150 stopniach, sprawdzając co jakiś czas twardość i zarumienienie, po ok 30 min, wyłączyć, przełożyć na paterę, polać gorącą czekolada i od razu posypać wiórkami.

 

4.Można podawać na gorąco i na zimno.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin