4 BIT
2 puszki mleka skondensowanego
8 paczek herbatników
2 budynie śmietankowe (na 3/4 l wody Gellwe)
1 margaryna (Kasia)
2 op. śmietany kremówki (2 x 500 ml)
2 op. śmietan-fix lub łyżka żelatyny
2 czekolady mleczne
4 szkl. mleka.
Puszki z mlekiem ugotować 1 dzień wcześniej (zakryte wodą, ok. 3 godz.). Śmietana musi być dobrze schłodzona. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, następnie troszkę podgrzać. Budynie, margarynę i 4 szkl. mleka połączyć, zrobić krem budyniowy. Ubić śmietanę. Na blachę położyć warstwę herbatników, a na nich rozsmarować mleko z puszek. Następnie ułożyć warstwę herbatników, a na nich krem budyniowy i przykryć znów herbatnikami. Herbatniki posmarować ubitą śmietaną i posypać startą czekoladą. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Gryzmek