CURRY ZE SZPINAKIEM I RYBĄ
1 kg świeżego szpinaku,¾ kg ryby (morszczuk, dorsz lub inna ryba morska),2 średniej wielkości pomidory,1 duża cebula,1 szklanka śmietany,2 ząbki czosnku,2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, kmin hinduski),1 łyżeczka curcumy,½ łyżeczki chili,1 łyżka garam masali,1 łyżeczka startego imbiru,2 łyżki oliwy,sól i pieprz.
Szpinak czyścimy i wrzucamy do garnka z odrobiną wrzątku na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy po kolei: kumin, chili, garam masalę i curcumę. Przez kilka minut mieszamy przyprawy na patelni. Kiedy kumin zacznie „strzelać” dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy ją nawet 10 minut, bo musi być usmażona a nie tylko zeszklona.Dodajemy pokrojone także w kostkę pomidory a po 10 minutach całość przerzucamy do gara ze szpinakiem. Od razu solimy, pieprzymy i dodajemy zmiażdżony czosnek.Potrawa powinna się dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut.Tymczasem na patelni podsmażamy na oliwie rybę pokrojoną na kawałki. Po 5 minutach, kiedy kawałki ryby są już zezłocone z obu stron, dodajemy je do garnka ze szpinakiem.Teraz czas na drobno starty imbir. Dodajemy śmietanę i raz jeszcze doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Najlepiej smakuje z podpieczoną w piekarniku ciabatką, bagietką lub gotowymi plackami hinduskimi. Arabska Pita, którą można kupić już w co drugim sklepie, też jest fantastyczna.
Gryzmek