BITKI WOŁOWE.doc

(26 KB) Pobierz
BITKI WOŁOWE

 

BITKI  WOŁOWE.

 

1 kg wołowiny

suszone grzybki - sporo

2 duże cebule

ziarna jałowca - kilka, ale obowiązkowo

mąka zwykła pszenna

kilka ziarenek ziela angielskiego

kilka listków liści laurowych

sól, pieprz czarny świeżo zmielony

odrobinka czosnku, może być w proszku

jakiś tłuszcz - najlepiej jakaś margaryna (ja używam ramy w płynie)

zmielony czarny chleb

bulion albo rosół z kostki

 

 

              Wołowinę pokroić w plastry (tylko wzdłuż włókien)grubości około 1 cm i zbić tłuczkiem maczanym w wodzie, jeśli są jakieś żyły nie przejmujcie się, kawałki mogą być małe i duże. Każdy "zbity" kawałek oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem. Kawałki wołowiny obtaczać w mące. Nagrzać patelnię z tłuszczem Smażyć kawałki wołowiny na złoto i przełożyć do brytfanny. W małej ilości wody ugotować suszone grzybki, około 20 minut, po czym pokroić je w paski, wywaru broń Boże nie wylewać!!!!!!

Pokroić cebulę w pół plasterki, posypać nimi mięso w brytfannie

Dodać: pokrojone grzybki, przyprawy ( listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec zgnieciony w moździerzu!!!! )

Zalać całość bulionem lub rozpuszczoną kostką rosołową (tak jest najszybciej i OK). Mięso powinno być przykryte płynem, przykrywamy przykrywką i dusimy jakieś 1,5 godziny

Dodajemy 2 garście mielonego razowego chleba. MUSI BYĆRAZOWY!!! To pięknie zagęści nasze zrazy. Po 10 minutach podajemy. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin