KARCZEK W ANANASIE.
600 g schabu karkowego w plastrach,
1 puszka ananasów,
400g sosu Uncle Ben’s słodko-kwaśnego
(lub słodko kwaśnego z ananasem),
2 łyżki mąki,
tłuszcz do smażenia.
świeża mięta
Plastry schabu karkowego (ok. 1 cm grubości) spłaszcz dłonią. Oprósz lekko mąką i obsmaż z obu stron na mocno rozgrzanej patelni.
Na dno formy do pieczenia nalej nieco soku z ananasów i rozprowadź. Teraz ułóż usmażone mięso. Wylej resztę soku ananasowego. Zapiecz w piekarniku (200st C) bez przykrycia przez 20 min.
Wyjęte z piekarnika mięso zalej sosem słodko kwaśnym Uncle Ben’s, udekoruj ananasem na wierzchu i włóż ponownie do piekarnika na następne 20 min.
Gryzmek