Murzynek II.doc

(25 KB) Pobierz
MURZYNEK I

 

                                       MURZYNEK  I

 

1 kostka tłuszczu

1 ½ szkl. cukru

3 łyżki kakao

7 łyżek wody (lub czerwone wino)

 

Składniki rozpuścić i po ostygnięciu ucierając dodać:

 

7 żółtek

1 ½ szkl. mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

i na koniec ubitą pianę z białek (delikatnie wymieszać)

 

Masa:

1 szkl. mleka

3 łyżki kaszki manny

½ szkl. cukru

1 Kasia

Polewa:

½ Kasi

½ szkl. cukru

3 łyżki kakao

3-4 łyżki wody

 

 

              Ciasto piec 45 min. w temp. 175 C. Po ostygnięciu przekroić na 2 części. Składniki masy, bez Kasi, zagotować i po ostygnięciu utrzeć z Kasią. Gotując masę kaszkową można dodać 2 duże garści wiórków kokosowych. Składniki polewy rozpuścić i polać wierzch placka

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin