Niby marcepan.doc

(24 KB) Pobierz
NIBY MARCEPAN

                        NIBY MARCEPAN.

 

 

    

20 dag ziemniaków,

  1 gorzka

1 mleczna czekolada,

2 łyżki masła,

4 łyżki cukru pudru,

1 cukier waniliowy,

15 posiekanych orzechów laskowych,

2-3 łyżki kakao - pół aromatu rumowego

 

 

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i utrzeć na puszystą masę. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i dodać do ziemniaków. Dodać 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, szczyptę soli, orzechy i zapach rumowy. Starannie wyrobić. Masło roztopić, przestudzić i dodać do masy.

Z ciasta uformować wałek, obtoczyć w kakao i chłodzić 2-3 godz. Następnie wałek wyjąc z lodówki, owinąć pergaminem i znów chłodzić.

Przed podaniem posypać resztą cukru pudru i kroić w grube plastry.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin