NIBY MARCEPAN.
20 dag ziemniaków,
1 gorzka
1 mleczna czekolada,
2 łyżki masła,
4 łyżki cukru pudru,
1 cukier waniliowy,
15 posiekanych orzechów laskowych,
2-3 łyżki kakao - pół aromatu rumowego
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i utrzeć na puszystą masę. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i dodać do ziemniaków. Dodać 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, szczyptę soli, orzechy i zapach rumowy. Starannie wyrobić. Masło roztopić, przestudzić i dodać do masy.
Z ciasta uformować wałek, obtoczyć w kakao i chłodzić 2-3 godz. Następnie wałek wyjąc z lodówki, owinąć pergaminem i znów chłodzić.
Przed podaniem posypać resztą cukru pudru i kroić w grube plastry.
Gryzmek