Kuszą cię tak skutecznie, że w końcu im ulegasz. A kiedy już raz ulegniesz, tworzy się błędne koło - ochota na słodycze ciągle rośnie, coraz bardziej za nimi tęsknisz i coraz częściej sobie na nie pozwalasz. Po kilku tygodniach stajesz na wadze i nie poznajesz sama siebie.
Słodycze dają chwilową przy¬jemność, ale figura długo od¬czuwa skutki ich nadużywania. Dlatego trzeba z nimi skończyć raz na zawsze. Zastosuj naszą dietę i odzwyczaj się od jedzenia słodyczy Dlaczego właśnie ona ma ci pomóc? Przede wszystkim jest dobrze zbilansowana i niezbyt restrykcyjna - ma 1500 kcal na dzień, jedzenia jest dużo, więc nie będziesz czuła głodu. Dodatkowo w diecie jest sporo węglowodanów, ale tych, które są powoli wchłaniane i na długo utrzymują stabilny poziom cukru we krwi, a to także redukuje ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego. Są także produkty, które zastąpią niezdrowe słodkości, np. rodzynki, plastry ananasa. Dieta jest bogata w dający uczucie sytości błonnik pokarmowy oraz w chrom, który pomaga zmniejszyć ochotę na słodycze, np. pełnoziarniste pieczywo i kasze, zielony groszek, jaja. To wszystko sprawia, że łatwiej będzie ci zapomnieć o istnieniu słodyczy, schudniesz szybciej i skuteczniej. TRWA: 14 dni.ODCHUDZA: ok. 1,5 kg MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: bez ograniczeń POLECANA: osobom zdrowym, które nałogowo jedzą słodycze i nie umieją przestać NIEWSKAZANA DLA: ze względu na obniżoną kaloryczność niektóre osoby powinny jej zastosowanie skonsultować z dietetykiem lub lekarze, zwłaszcza dzieci, rosnącą młodzież, kobiety w ciąży i karmiąceSZCZEGÓLNIE BOGATA W: błonnik pokarmowy, chrom, potas, białkoWSKAZÓWKI DLA MĘŻCZYZN: mężczyźni o niskiej i średniej aktywności mogą ją stosować w takich samych proporcjach co kobiety. W przypadku mężczyzn o większej aktywności podane ilości należy zwiększyć o 15 proc. DZIENNA DAWKA KALORII: 1500 kcalUWAGA! W czasie stosowania konieczne jest wypijanie każdego dnia około 8-10 szklanek niesłodzonych napojów, zwłaszcza niegazowanej wody mineralnej. DZIEŃ 1.ŚNIADANIE 410 kcalOpakowanie serka wiejskiego light, średni ogórek, duża grachamka lub 2 małe (100g) II ŚNIADANIE 200 kcalOpakowanie jogurtu owocowego light (150g), batonik zbożowy (25g)OBIAD 490 kcalSałatka z niełuskanym ryżem, kurczakiem i groszkiem PODWIECZOREK 120 kcalSzklanka (300ml) soku wyciśniętego z grejpfrutaKOLACJA 280 kcalOmlet z zielonym groszkiemDZIEŃ 2.ŚNIADANIE 430 kcal Jogurt z grejpfrutem i płatkamiII ŚNIADANIE 190 kcalKanapka z rybą i warzywamiOBIAD 460 kcalSałatka z indykiem i pestoPODWIECZOREK 120 kcalBananKOLACJA 300 kcalKanapki z serkiem i warzywamiDZIEŃ 3. ŚNIADANIE 370 kcalKanapka z szynką i jogurtII ŚNIADANIE 150 kcalSałatka owocowa (kiwi, 3 mandarynki) OBIAD 490 kcalEkspresowa sałatka z fasolki, groszku i tuńczykaPODWIECZOREK 150 kcalMałe opakowanie serka homogenizowa¬nego (150g), posypanego cynamonemKOLACJA 340 kcalDietetyczna ryba w stylu greckimDZIEŃ 4. ŚNIADANIE 430 kcalTosty z mozzarellą, pomidorami i bazyliąII ŚNIADANIE 180 kcalMałe opakowanie deseru sojowego o smaku waniliowym (125g), 5 śliwekOBIAD 530 kcalSałatka z ryżem, kurczakiem i brukselkąPODWIECZOREK 140 kcalmała kiść winogron (200g) KOLACJA 220 kcalGęsta zupa grzybowa z chlebemDZIEŃ 5. ŚNIADANIE 460 kcalPłatki z owocami suszonymi i bananemII ŚNIADANIE 160 kcalKanapki z serkiem wiejskim i paprykąOBIAD 460 kcalSałatka makaronowa z fasolą i szynkąPODWIECZOREK 130 kcal2 pomarańcze (300g - masa bez skórki) KOLACJA 290 kcalRyba pieczona w folii z grecką sałatkąDZIEŃ 6. ŚNIADANIE 430 kcalKanapki na słodko i słonoII ŚNIADANIE 170 kcalOpakowanie kefiru naturalnego (150g), średnia gruszka (150g) OBIAD 460 kcalSałatka z zielonej soczewicy i moreliPODWIECZOREK 140 kcal2 średnie jabłka (300g) KOLACJA 300 kcalPapryka faszerowana kaszą gryczanąDZIEŃ 7. ŚNIADANIE 410 kcalJogurt z mieszanką płatków i ananasemII ŚNIADANIE 180 kcalKanapka z serkiem i rzodkiewkamiOBIAD 470 kcalSałatka z wędzoną rybą i pestkami dyniPODWIECZOREK 140 kcal1/3 średniego melona (400g miąższu) KOLACJA 300 kcalSałatka z brokułamiDorota Osóbka, dietetyczka, FOOD LINESuper Linia (listopad 2007)
Przepisy kulinarne
Dieta 1500 kcal, która pomoże odzwyczaić się od słodyczy
Sałatka z niełuskanym ryżem, kurczakiem i groszkiem • 50g suchego niełuskanego ryżu • 100g fileta z piersi kurczaka• 2 ogórki konserwowe• 4 łyżki groszku (z puszki lub mrożonego) • 2 płaskie łyżki nasion słonecznika (20g) • łyżeczka oliwy z oliwek (5g) • sól, • pieprz, • ziołaUgotowany ryż wymieszaj z kawałkami ugotowanego kurczaka, pokrojonym drobno górkami i groszkiem. Dodaj sos z oliwy i przypraw. Posyp nasionami słonecznika.
Jogurt z grejpfrutem i płatkami• kubek jogurtu naturalnego (150 g) • pół grejpfruta czerwonego • 4 płaskie łyżki płatków owsianych (40g) • 2 łyżki nasion słonecznika (20g) Podane składniki zalać jogurtem.
Kanapka z rybą i warzywami• 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego• pół małej puszki sardynek w pomidorach• pół papryki • liście sałatyPrzygotować kanapki.
Omlet z zielonym groszkiem• całe jajko + 2 dodatkowe białka • łyżka mąki pszennej (10g) • 2 łyżki mleka 2-proc. • 100g zielonego groszku (z puszki lub mrożonego) • łyżeczka oli¬wy • odrobina soli i pieprzu Żółtko oddziel od białka. Wszystkie białka ubij na pianę z odrobiną soli. Do piany dodaj przesianą mąkę, żółtko i mleko. Delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oli¬wy i wlej masę jajeczną. Na wierzchu połóż groszek. Smaż, aż omlet się zetnie.
Kanapki z serkiem i warzywami• mała grahamka (50g) • pomidor• opakowanie serka wiejskiego light• plasterek chudej wędliny drobiowejPrzygotować kanapki.
Sałatka z indykiem i pesto• 50g suchego makaronu pełnoziarnistego• 100g mięsa z piersi indyka • pół papry¬ki • łyżka pestek dyni (15 g) • 2 łyżeczki pesto z bazylii (20g) • zioła, • sól, • pieprz Ugotowany na półtwardo makaron wymie¬szaj z ugotowanym i pokrojonym w drobną kostkę mięsem z piersi indyka, kawałkami papryki oraz z pesto. Dopraw i posyp pest¬kami dyni.
Kanapka z szynką i jogurt• mała grahamka (50g) • 50g serka twarogowego light do sma¬rowania pieczywa • 2 plasterki wędliny drobiowej• ogórek, liście sałaty• małe opakowanie jogurtu owocowego lightPrzygotować kanapki. Jogurt wypić.
Ekspresowa sałatka z fasolki, groszku i tuńczyka• pół puszki czerwonej fasolki• 100g fasolki szparagowej konserwowej• 3 łyżki zielonego groszku z puszki • puszka tuńczyka w sosie własnym• łyżeczka oliwy z oliwek • ząbek czosnku• ocet winny 'przyprawy• 2 cienkie kromki chleba żytniego razowegoSkładniki wymieszać.
Kanapka z szynką i jogurt• mała grahamka (50g) • 50g serka twarogowego light do smarowania pieczywa • 2 plasterki wędliny drobiowej• ogórek, liście sałaty• małe opakowanie jogurtu owocowego lightPrzygotować kanapki. Jogurt wypić.
Dietetyczna ryba w stylu greckim• 30g suchego ryżu brązowego• 120g fileta z chudej ryby, np. dorsza lub mintaja • łyżeczka oliwy z oliwek (5g) • 2 marchewki (200g) • średnia pietruszka • pół małej cebuli • 2 łyżki przecieru pomidorowego • sok z cytryny• sól, pieprz • ulubione przyprawyRybę skrop sokiem z cytryny, posyp przypra¬wami i odstaw w chłodne miejsce na kilkana¬ście minut. Następnie obsmaż ją na patelni teflonowej na łyżeczce oliwy Zdejmij rybę z patelni i podsmaż warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Gdy warzywa będą już prawie miękkie, ułóż na nich rybę, dodaj trochę wody, przykryj pokrywką i duś kilka minut na małym ogniu. Na końcu dodaj przecier pomidorowy i dopraw. Podawaj z ryżem.
Tosty z mozzarellą, pomidorami i bazylią• 2 tosty pelnoziarniste (60 g) • 100 g sera mozzarellą • duży pomidor (200g) • listki bazylii albo bazylia suszonaPrzygotować tosty.
Sałatka z ryżem, kurczakiem i brukselką• 50 g suchego niehiskanego ryżu• l00g fileta z piersi kurczaka• 150g brukselki (może być mrożona) • pomidor• 2 łyżki kukurydzy z puszki• 2 łyżeczki łuskanych pestek dyni (20g) • łyżeczka oliwy z oliwek• zielenina • sól, pieprz Brukselkę i kurczaka ugotuj na parze lub w małej ilości wody. Brukselki pokrój na po¬łówki, a mięso na małe kawałki. Wymieszaj z ugotowanym ryżem, ćwiartkami pomidora, kukurydzą, pestkami dyni, oliwą i dopraw.
Gęsta zupa grzybowa z chlebem• 200g mrożonej zupy grzybowej • 300 ml bulionu (może być z kostki) • zielenina• sól, pieprz, zioła • 2 kromki chleba żytniego razowego (80g) Przygotować zupę, podawać z chlebem.
Płatki z owocami suszonymi i bananem• szklanka mleka 2-proc. tłuszczu• 3 łyżki płatków owsianych (30g) • banan• 2 morele suszone • łyżeczka rodzynek • 2 łyżeczki otrębów pszennychSkładniki wymieszać i zalać mlekiem.
Kanapki z serkiem wiejskim i papryką• 2 kromki chleba chrupkiego żytniego • 1/3 opakowania serka wiejskiego light • 200g czerwonej papryki • 2 liście sałaty Przygotować kanapki.
Sałatka makaronowa z fasolą i szynką• 50g suchego makaronu razowego • pół puszki czerwonej fasolki konserwowej• 3 plasterki szynki drobiowej pokrojone w paski • 4 ogórki konserwowe• 4 cząstki papryki konserwowej • łyżeczka oliwy z oliwek• zielenina • sól, pieprz Ugotowany na półtwardo makaron wymie¬szaj z fasolką, pokrojoną szynką, kawałkami warzyw, oliwą, zieleniną i dopraw.
Kanapki na słodko i słono• 2 cienkie kromki chleba razowego (80g) Na pierwszej: • jajko na twardo• i średni ogórek kwaszonyNa drugiej: • 120g chudego twarogu• 3 ły¬żeczki dżemu niskosłodzonego (30g, najlepiej słodzonego fruktoząPrzygotować kanapki.
Sałatka z zielonej soczewicy i moreli• 50g suchej zielonej soczewicy • 2 śred¬nie pomidory• 4 morele suszone• łyżeczka oliwy z oliwek• 2 ząbki czosnku • odrobina soli, pieprzu• świe¬że lub suszone zioła • 1 kromka chleba razowego ze słonecznikiem (40g) Soczewicę ugotuj, dodaj kawałki pomido¬rów, ćwiartki moreli i polej sosem z oliwy, czosnku, zieleniny i przypraw. Podawaj z pieczywem.
Papryka faszerowana kaszą gryczaną• 2 małe papryki (300g po usunięciu pestek) • 25g suchej kaszy gryczanej• średni pomidor • pół puszki tuńczyka w sosie własnym• łyżeczka oliwy z oliwek• odrobina soli, pieprzu• świeże lub suszone ziołaKażdej papryce odetnij czapeczkę i starannie usuń nasiona z wnętrza strąka. Ugotowaną kaszę wymieszaj z tuńczykiem, kawałka¬mi pomidora, oliwą, zieleniną i dopraw. Nadzieniem wypełnij papryki, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 160 st. C przez 15-20 minut.
Jogurt z mieszanką płatków i ananasem...
Asiulekbe