Łodyga
Łodyga to główna, osiowa część pędu rośliny, podtrzymująca liście, kwiaty i owoce.
Funkcje łodygi:
utrzymuje w pozycji pionowej roślinę oraz odpowiednio kwiaty, liście, owoce
umożliwia przepływ wody z solami mineralnymi od korzeni do liści, kwiatów i owoców
transportuje produkty fotosyntezy z liści do pozostałych części rośliny
służy do rozmnażania wegetatywnego
Rozróżniamy dwa rodzaje łodyg, a mianowicie:
zielna
zdrewniała
Łodygi zielne
są nietrwałe, obumierają pod koniec sezonu wegetacyjnego
występują u roślin jednorocznych (słonecznik, rumianek), dwuletnich (marchew) i wieloletnich czyli bylin (cebule, bulwy)
Łodygi zdrewniałe:
są trwałe, charakterystyczne dla wieloletnich form drzewiastych, krzewów i krzewinek
W budowie wewnętrznej łodygi wyróżniamy:
skórkę
korę pierwotną
walec osiowy
wiązki przewodzące
ChomikP2P