Łodyga.doc

(21 KB) Pobierz
Łodyga

Łodyga

 

 

Łodyga to główna, osiowa część pędu rośliny, podtrzymująca liście, kwiaty i owoce.

 

Funkcje łodygi:

utrzymuje w pozycji pionowej roślinę oraz odpowiednio kwiaty, liście, owoce

 

umożliwia przepływ wody z solami mineralnymi od korzeni do liści, kwiatów i owoców

 

transportuje produkty fotosyntezy z liści do pozostałych części rośliny

 

służy do rozmnażania wegetatywnego

 

Rozróżniamy dwa rodzaje łodyg, a mianowicie:

             

Łodyga             

zielna             

zdrewniała

Łodygi zielne

są nietrwałe, obumierają pod koniec sezonu wegetacyjnego

występują u roślin jednorocznych (słonecznik, rumianek), dwuletnich (marchew) i wieloletnich czyli bylin (cebule, bulwy)

Łodygi zdrewniałe:

są trwałe, charakterystyczne dla wieloletnich form drzewiastych, krzewów i krzewinek

W budowie wewnętrznej łodygi wyróżniamy:

 

skórkę

 

korę pierwotną

 

walec osiowy

 

wiązki przewodzące

Zgłoś jeśli naruszono regulamin