23-01-2009 19:58
PRZEPISY w diecie DUKANA
Spis treściStr 1Pstrąg w ziołachWariacje na temat serka białegoSzybka sałatka z tuńczykaKrem warzywnyPanga w pieprzu cytrynowymKurczak w pseudo spaghetti bez makaronuPasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobięcychZupa krem pieczarkowaSałatka z surimiDietetyczny bigosikPlacuszki otrębowe z łososiemRyba w sosieSos grecki do rybySos czosnkowyStr 2Wołowina gotowana w sosie musztardowymCykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowymSałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigretteFaszerowana paprykaHamburgeryKurak nie wiórakSeler naciowy z tuńczykiemPomidor z serem 0%Mielone lub pulpety z drobiuZupa gęsta kurczakowo-porowaStr 3RatatouilleSchabowy bez panieruGalaretka z kurczakaPulpety z wołowinyFlaczkiSzpinak (-owa zupa)Piersiątka z pieczarkami i ziółkiemGulaszKule faszerowane nawet na jakieś przyjęcie.Makaron / kluskiStr 4ProtomajonezOmlet ze szparagamiKurczak w sosie curryWołowina gotowana z warzywamiTalarki z cukiniiZupka z warzywamiSernik nie bardzo na zimno i a`la ptasie mleczkoA`la chińszczyznaŚniadaniowy omlet na słodkoBefsztyk tatarskiStr 5Kotlety rybneDeser zebraKiełbasa białaDrobiowe falbankiPasta tuńczykowaOmlet a'la EvitaViannePierś z kurczaka (duszona)Chleb tostowy Dukana z otrębami owsianymiZrazy zawijaneKotleciki brokułoweStr 6Ciasto naleśnikowe Dukana (na słono i słodko)ClafoutisSałatka nie-śniadaniowaPierś z kurczaka z warzywamiSałatka z tuńczyka/ surimiKrewetki czosnkiem pachnąceSos czosnkowy (2 opcje)Sałatka z kurczakiem wędzonymSos ravigotteSos z pomidorówZupa kapuścianaKurczak marengoLeczo Pierś z kurczaka z sosem tatarskimPierś z jogurtem i ziołamiPalak panir, czyli szpinak z seremStr 7Galaretka z pomidorówFasolka szparagowa z pieczarkamiPlacki seleroweRacuszki rybneRacuchy z marchewkiMakaronNajleniwsze leniwePlacuszki z cukinii i poraTatar z wędzonego łososiaZapiekanka kalafiorowaStr 8Sałatka szybkaZapiekanka obiadowaKurczak po chińskuSernik na zimnoFaworki z piersi indyka lub kurczakaKotleciki gyrosFlakiTort serowy na zimnoFilet z dorsza pod pierzynkąKotlety mielone z kurczakaStr 9Rolada szpinakowo-łososiowaBułki kukurydzianeSerniczekRybki na różne sposobyPizzaKrem cebulowyKurczak po chińskuPulpeciki indycze z pieczarkamiSałatko-pastaPasta jajeczno rzodkiewkowaStr 10Placuszki seroweStrogonoff z wątróbki indyczejCevap-czi-cziPasta rybnaChlebek Dukana lekko modyfikowanyChlebek kukurydzianyMarchewkowy przecier/dżemGołąbki drobioweKlopsy drobiowe z pieczarkami i paprykaGalaretka z serduszek drobiowych z jajkiem i marchewkąStr 11Cebulowe kokilki z tataremSałatka kebab-gyrosRyba po włoskuKebabKurczak na kiszonej kapuścieLeczoDukanowe lodyPure z kalafioraStr 12Bigos zmodyfikowanyTarta serowo bezowaPstrąg gotowy w dwie minuty Potrawa a'la LeczoOszukane spaghettiSałatka z kalafioraStr 13Pasztet proteinowyWątróbka z paprykąKetchup domowyZupa pomidorowa z pulpecikami Coś na Wielkanoc [jajka faszerowane twarogiem; jajka faszerowane(czerwone, zielone, żółte); jajka z tuńczykiem] Rolada szpinakowa z łososiemGęsta zupa gulaszowaStr 14LeczoMleczko waniliowe/ kawowe/czekoladoweKrem cytrynowy/kawowy/kakaowyLodySałatka z pekinkiSernik jak prawdziwySerek a'la topionySos wiosenny (do jajek, wędlin itp.)Kotleciki rybneNaleśniki ze szpinakiemBigos świątecznyStr 15Jajka faszerowane
Pstrąg w ziołachFilet z pstrągaZioła prowansalskiePieprz ziołowySól (minimalnie)Pstrąga czyścimy, kroimy w kawałki obsypujemy ziołami, lekko pieprzem i solą i na patelnię bez tłuszczu!Smacznego :)
Wariacje na temat serka białego Chudy twarógOdrobina mleka (w razie potrzeby)Opcjonalnie:Pieprz ziołowySzczypiorekChrzanCebula drobno siekanaCynamon i pokruszona tabletka słodzikaWszystko zmieszać i mamy pyszne śniadanie/kolację ;)
Szybka sałatka z tuńczykaTuńczyk w sosie własnym (1 puszka)Jajka (2 szt.)Ogórek konserwowy/kiszony (1 średnia sztuka)Jajka ugotowane na twardo i ogórki pokroić w kostkę, zmieszać z tuńczykiem i przekąska do pracy gotowa :)
Krem warzywnyPierś z kurczaka/indyka lub inne mięsoCebulaKostka rosołowaPrzyprawy do smakuDo wyboru:BrokułyPieczarkiPorCebula (więcej)Mięso gotujemy z pieprzem. W osobnym naczyniu dusimy posiekaną cebulę w odrobinie wody i z kostką rosołową, następnie wkładamy różyczki brokuła / pokrojone pieczarki / por / cebulę dolewamy wody, na tyle żeby dusić ( nie gotować) doprawiamy do smaku. Gdy będzie miękkie miksujemy. Mięso kroimy w większą kostkę, zalewamy kremem i dekorujemy łyżką serka homogenizowanego.Smacznego :)
I. Panga w pieprzu cytrynowym- dowolna ilość filetów z pangi- pieprz cytrynowyPangę obficie pozypujemy pieprzem cytrynowym i delikatnie solą, zapiekany w folii aluminiowej a piekarniku.II. Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu-filet z kurczaka-pieczarki (dowolna ilość)-czosnek - 1 ząbek-pół cebuli-przecier pomidorowy wg. uznania- zioła prowansalskie- jogurt 0%Filety kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy wraz z czosnkiem i cebulką na teflonowej patelni, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy aż woda wyparuje, na koniec dodajemy przecier pomidorowy do podgrzania. Doprawiamy ziołami i zaprawiamy delikatnie jogurtem.III. Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobięcych- 2 pojedyńcze filety z kurczaka,- 4 wątróbki drobiowe- cebulka- przyprawy, pieprz sól do smakuPiersi z kurczaka mielimy na mięso mielone razem z cebulką, ugotowaną na mleku wątróbkę kroimy drobno i przyprawiamy. Mięso z kurczaka mieszamy z drobbno pokrojoną wątróbką, doprawiamy i formujemy w kształcie walca zawijając w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok 30 min, sprawdzając co 10 min stan upieczenia.IV. Zupa krem pieczarkowa-pieczarki-kostka rosołowa-cebulka-jogurt 0%Gotujemy pieczarki pokrojone w plasterki w odpowiedniej ilości wody z kostką rosołową, doprawiamy pieprzem, po ugotowaniu pieczarki odcedzone miksujemy razem z połwą surowej cebulki i kilkoma łyżeczkami jogurtu. Zmiksowaną masę dodajemy do wody, tak aby uzyskać gęstą ciecz.Smacznego!:)
Sałatka z surimi-paluszki surimi-mała kapusta pekińska-2 ząbki czosnku-jogurt 0%Lekko odmrożone paluszki surimi kroimy w kostkę, kapustę pekińską siekamy drobno i mieszamy z surimi. Dodajemy do tego sos czosnkowy ( posiekany czosnek mieszamy z jogurtem i przyprawiamy lekko solą i pieprzem).Dietetyczny bigosik- biała lub włoska kapusta- filet z kurczaka- mała marchewkaKapustę kroimi tak jak na bigos, marchewkę trzemy na tarcę na grubych oczkach, dusimy do miękkości. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni teflonowej, następnie dodajemy do kapusty i dusimy na małym ogniu. Można doprawić wszystko oprócz standardowych przy[raw musztardą, jogurtem i gałką muszkatałową.
Placuszki otrębowe z łososiem ( raz dziennie ze względu na otręby)- 1 całe jajko- 2 łyżki otrąb owsianych- 1 łyżka otrąb pszennych- 1 łyżka 0% serka homogenizowanegoZmieszać i smażyć na teflonowej patelni (doprawić lekko solą) w formie placuszkó.w- wędzony łosoś- serek homogenizowany 0%Na gotowe placuszki położyć obficie serek homogenizowany i plasterek łososia.
Ryba w sosie:)Filet z dorszasólpieprzprzyprawa do ryb2 ząbki czosnkurybę zawinąć w folie , upiec w piekarnikusos:)jogurt naturalnyczosnekchudy serekjajka ugotowane na twardopieprz, sólwszystkie składniki zmiksować i polać upieczoną rybę :):):)
Sos grecki do rybymarchewka, por seler lub/i pietruszkacebula koncentrat pomidorowy ocet / cytrynarosołek w proszkupieprzMarchewka jest podstawa, więc jej będzie najwięcej. Starą na tarce z grubymi oczkami dusze w rosole razem z pokrojonym selerem i porem.Dodaje podsmażoną cebulkę i gdy zmięknie przyprawiam koncentratem pomidorowym, pieprzem i octem.Sos czosnkowymajonez na bazie parafinyząbek czosnkuzioła prowansalskieKazdy musi sam sobie dobrać ilość składników, ja wole więcej czosnku, ale jest niewizytowy;)
Wołowina gotowana w sosie musztardowymPokrojoną w plasty wołowinę ugotować w szybkowarze.Sos (porcja na 1 osobę):1/4 opakowania serka homogenizowanego ze szczypiorkiem Figura3-4 łyżki jogurtu naturalnego 0%1 łyżeczka musztardy3 posiekane drobno korniszonkiTwarożek ucieramy z jogurtem naturalnym na jednolitą masę. Dodajemy musztardę i posiekane korniszonki. Takim gęstym sosem zalewamy gorącą wołowinę. Sos mozna również podgrzać w mikrofalówce.
Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowymKilka główek cykoriiKilka cienkich plasterków szynki1/4 l chudego mleka1 łyżka mąki kukurydzianejsół, pieprz lub curry, gałka muszkatolowa do smaku wg upodobańCykorię opłukać i wydrążyć cienkim nożem głąby (inaczej będzie gorzka). Ugotować do "prawie" miękkości w lekko osolonej wodzie. Ułóżyć 2-3 plasterki szynki indyka (zależy od wielkości plastrów) i zawijać w nie ugotowaną cykorię. Można spiąć wykałaczką, aby szynka nie odchodziła. Tak przygotowane cykorie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem beszamelowym i zapiekać ca 10 minut.Mąkę kukurydzianą rozmieszać w małej ilości zimnego mleka na gładką masę. Dodać pozostałe mleko i przyprawy. Podgrzewać do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. I tym sosem polać cykorie w plastrach szynki.
Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette4 liście dowolnej sałaty1 nieduży pomidorczerwona cebula (ile kto lubi)1/4 niedużego strąka żółtej papryki1 opakowanie tuńczyka z wody w kawałkachDo salaterki wlewamy 1 łyżeczkę od herbaty octu balsamicznego. Dodajemy 2 łyżeczki przegotowanej wody lub bulionu warzywnego lub mięsnego oraz przyprawy do smaku (curry, czosnek, sól, zioła do sałatek). Wszystko rozmieszamy. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy porwane liście sałaty, pokrojony w cząstki lub plasterki pomidor, czerwoną cebulę pokrojona w cieniutkie talarki oraz żółtą paprykę pokrojoną w kostkę. Na końcu dodajemy rozdrobnionego widelcem tuńczyka (tak aby były większe kawałki.Zamiast tuńczyka można wrzucić 2 jajka na twardo pokrojone w gruba kostkę, albo 50-100 g sera wiejskiego 0% Piatnicy też pokrojonego w grubą kostkę. Jesli ktoś lubi kwaśno, to mozna też dodać w innej wersji jeszcze ogórka kiszonego lub konserwowego
Faszerowana papryka- 1 papryka surowa, cała zielona lub czerwona- filet z kurczaka- cebulka- czosnek- koncentrat pomidorowy- pieprz, sól- koperekOdcinamy górną część papryki i usuwamy gniazdo nasienne, czapeczkę z szypułką zachowujemy. Pierś z kurczaka mielimy przez maszynkę z czosnkiem i cebulką (według uzanania). Do zmielonego mięska dodajemy jajko i przyprawiamy do smaku, następnie mięsnym farszem wypełniamy paprykę tak aby mięso lekko wystawało ponad brzegi papryki, nakrywamy ją pozostawionym wczniej "kapeluszem" z odciętej częsci papryki i wstawiamy do garnka (najlepiej waskiego) i napełniamy do 3/4 wysokości papryki wodą. Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy około 2/3 łyżek. Gotujemy około 30-45 min pod przykryciem. Na koniec po wyjęciu papryki dosypujemy koperku do sosu pomidorowego i mamy sos, lub hiszpańską pomidorowa do popicia.
Hamburgeryplacek wg Dukanamięso wołowejajka"protomajonez"koncentrat pomidorowy lub pomidorogórek konserwowycebulasałataPlacki już były podane. Kotlety: mogą być z samego mielonego mięsa wołowego lub wymieszanego z jajkiem. Piec na ruszcie albo smażyć na "teflonelni".Placek smarujemy cieniutko koncentratem pom. posypujemy cebulką w kostkę, smarujemy majonezem Dunkana = protomajonezem;), obkładamy korniszonami lub ogórkami z octu ew. kiszonymi w plasterkach i pokrojona wzdłuż sałatą, kładziemy na to kotlet i smacznego:)P.S. Sam hamburger z tymi co wyżej dodatkami tez smakuje wybornie.
Kurak nie wiórak- piersi z kurczaka- cebula zblanszowana na wodzie- zottarella light- ajwar (firmy Rolnik - bo bez cukru)- sól, pieprzPierś nacinamy poziomo, torząc kieszonkę i wnętrze tej kieszonki sarujemy obficie ajwarem, napychamy cebulą i mozarellą. z zewnątrz pieprzymy i solimy lekko.Ukłądamy w folii w taki sposób aby dziurka była u góry i za dużo nie wyciekło. Wkładamy do nagzanego piekarnika i pieczemy zawinięte. Ostatnie 5 minut otwieramy i zapiekamy z góry, wrzucając na wierzch resztę mozarelii.Jakby chto nie wiedział co to ajwar ;) - to taka pasta z papryki coś podobnego do koncentratu pomidorowego, tylko tamto jest z papryki i bakłażanów, ziół itp... Nie zawiera cukru. kosztuje ok 4-5 zł chyba i BARDZO podnosi samak mięsa. POLECAM.
Seler naciowy z tuńczykiem1 laska selera naciowegopuszka łososia w sosie własnym lub łosoś wędzony w plastrach1/4 twarożku naturalnego Figura3-4 łyzki jogurtu naturalnego 0%łyzka siekanego koperkusól, pieprz, czosnek, curry do smakuSeler naciowy pokroić w paseczki, wrzucić do niego pokrojonego w paski łososia wędzonego lub łososia z puszki w sosie własnym duże kawałki. Wszystko zalać sosem zrobionym z twarożku, jogurtu, koperku i przypraw.Na niedzielne śniadanie lub przystawkę mozna taka sałatką nafaszerować wydrążone pomidory
POMIDOR Z SEREM 0%1 pomidortyle cienkich plasterków białego sera ile plasterków pomidoraposiekana bazylia, pietruszka lub szczypiorekNa plasterki pomidorów kładziemy plasterki sera białego (w oryginalnym przepisie jest mozarella, ale ona strasznie tłusta, eh...)Ser solimy lekko, posypujemy ulubionymi przyprawami i posypujemy posiekaną bazylią.W wersji bogatszej, przed posypaniem bazylią polewamy sosem twarozkowo-jogurtowym z posiekanymi korniszonkami.
Mielone z indyka (w oparciu o przepis Telepeters)Filet z udźca indyka ok. 1 kg ( tzn. z takiej ilości robiłam)Przyprawa do mielonego 1szt.Cebula 1 szt.Jajko 1 szt.Otręby pszenne Udziec zmielić razem z cebulą, dorzucić jajko, przyprawę i tyle otrąb,żeby nie było zbyt kleiste (ja sypałam na oko, ale sądzę,że to było z 8 łyżek). Dobrze wyrobić, uformować i smażyć na teflonie.(Można też zrobić kuleczki i ugotować pulpeciki, np do zupy w okresie warzywnym )
Zupa gęsta kurczakowo-porowaGotujemy kurczaka,do małego garka odlewamy 2 szklanki chudego wywaru ( tam gdzie bulgotało)wrzucamy cieńko pokrojonego pora, a jakbędzie miękki to wyjmujemy z kurczaka kawał białego miesa, szarpiemy je na cienkie paski i do zupki, dajemy sól, pieprz i odrobinkę wegety, ale śladową ilośćzupka jest wspaniał, ten smak ... polecam
RatatouilleBakłażan 1 średniCebula 2szt.Papryka czerwona 1 średniaPomidory (ja mam z puszki bez skórek)CzosnekPieprz ziołowyTymianekBazyliaBakłażana myjemy, kroimy w plasterki, ok 1 cm, lekko solimy każdy plaster (by nie zgorzkniał) i odstawiamy. Cebulkę i paprykę kroimy w kostkę, dusimy w minimalnej ilości wody na patelni, dodajemy również pokrojonego w większą kostkę bakłażana, pomidory z sokiem, podduszamy, dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz, tymianek, bazylię i dusimy do miękkości.Do tego można podać w/w mielone z indyka lub inne mięsko :)
SCHABOWY BEZ BUŁKI TARTEJ1 porcja mieska ( najlepiej piers z kurczaka)1 jajko sól, pieprz do smaku...
SIEDEM_BOLESCI_MATKI_BOZEJ