WITAMINY-PRAWDA-I-MITY.pdf

(3502 KB) Pobierz
Microsoft Word - WITAMINY PRAWDA I MITY
OYDEIS NEMO
WITAMINY PRAWDA I
MITY
Θ Ουδεις MMX
469126841.007.png
Każdy zna słowo witamina, cóż to takiego? Od dawna znane były pewne choroby o
niewyjaśnionej etiologii. Na Archipelagu Malajskim występowała przypadłość zwana beri-
beri. Objawiała się ona przykurczami mięśni i zaburzeniami nerwowymi. Jest to objaw braku
witaminy B 1 (tiaminy) – awitaminozy. Kiedy Kolumb w 1493 roku powrócił do Hiszpanii
prawie połowa jego załogi zmarła po drodze na dziwną chorobę, była to awitaminoza, brak
witaminy C.
Na długo przed odkryciem witamin wiele kultur miało świadomość istnienia pewnego
rodzaju żywności mającego duży wpływ na zdrowie organizmów. Starożytni Egipcjanie np.:
zalecali spożywać wątrobę w celu leczenia kurzej ślepoty. Dopiero niedawno wyjaśniono
działanie tych substancji. Począwszy od XVIII wieku wielu lekarzy i naukowców poczyniło
odkrycia w dziedzinie natury i zalet witamin.
W roku 1747 szkocki lekarz dr James Lind odkrył, że pewien składnik (znany obecnie
jako witamina C – kwasem askorbinowym) występujący w owocach cytrusowych pomaga w
zapobieganiu szkorbutu.
Przełom nastąpił w 1890 roku kiedy to lekarz holenderski Eijkmann zauważył u
skazańców w więzieniu na Jawie stwierdził typowe objawy beri-beri. Te same objawy
stwierdził u kur karmionych resztkami z więziennej kuchni. Głównym daniem był łuskany
ryż. Połączył logicznie te zjawiska i po podaniu kurom pełnowartościowego ryżu
wyzdrowiały. Stosując tę dietę u penitentów przyczynił się do wyzdrowienia wielu z nich, u
których jeszcze choroba nie była mocno zaawansowana. Wywnioskował z powyższego, że w
łuskach ryżu znajduje się substancja, która niezbędna jest do funkcjonowania organizmu.
W roku 1905 natomiast dr William Fletcher odkrył, że usunięcie z pożywienia
pewnych składników (znanych obecnie jako witaminy) powoduje choroby. Swoje obserwacje
poczynił w czasie dochodzenia przyczyn choroby beri-beri w południowo - wschodniej Azji.
Dr Fletcher doszedł do wniosku, że łuska nieoczyszczonego ryżu zawiera specjalny czynnik
zapobiegający chorobie beri-beri.
Pod koniec XIX i początkach XX wieku niektórzy badacze (Hopkins, Stepp, Łubin i
Eikmann) zauważyli, że zwierzęta laboratoryjne karmione sztuczną pożywką – czystych
węglowodanów, białek i soli mineralnych rozwijały się gorzej nod karmionych pożywieniem
naturalnym.
W 1912 roku Kazimierz Funk stwierdził, że substancja ta jest pierwszorzędową aminą
i nazwał ją WITAMINĄ od łacińskiego wyrazu V ITA – życie i A MINY , - czyli aminą życia.
Była to witamina B 1 - nazwana tak została od pierwszej litery wywoływanego schorzenia z
powodu jej braku (beri-beri) – cemicznie – tiamina. Dalsze badania doprowadziły do
wykrycia wielu innych witamin, które wcale nie były aminami, ale nazwa pozostała. Do
witamin należą związki organiczne o różnej budowie, należą tu nawet alkohole (witamina A,
C i E). Podzielono je na dwie grupy, rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach.
Nie wszystkie witaminy zostały prawdopodobnie jeszcze odkryte. Za przykład może
posłużyć odkryty niedawno kwas pangamowy (glukono-6-acetylo-N-dwumetyloamina),
nazwany witaminą B 15 . Wpływa ona na przemianę tlenową w komórkach. Nie znane jest
jeszcze przebieg reakcji zachodzącej w komórce, prawdopodobnie jest donatorem grup
metylowych.
Dostarczane muszą być do organizmu jako już gotowe związki lub jako prowitaminy –
związki syntetyzowanych przez rośliny, które następnie w organiźmie zwierzęcia przerabiane
są na witaminy (kalcyferol). Kwas askorbinowy jest witaminą tylko dla wyższych naczelnych
i świnki morskiej. Pozostałe organizmy zdolne są do wytwarzania tej substancji chemicznej.
1
Witaminy są to więc organiczne związki, które są niezbędne dla normalnego
przebiegu szeregu procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Witaminy wprzęgnięte
są również w przemianę tłuszczów i węglowodanów, w energię, prawidłowe działanie wielu
enzymów - w większości to koenzymy ich brak lub za mała ilość prowadzi do zaburzeń w
metaboliźmie. Są skuteczne już w bardzo małych dawkach, rzędu pikogramów (10 -9 g).
Mają też swój udział w procesie odnowy uszkodzonych tkanek, tworzeniu hormonów,
przeciwciał, krwinek, budowie materiału genetycznego itd. Witaminy nie są natomiast
źródłem energii i materiałem budulcowym.
Zbyt duża ilość niektórych witamin może doprowadzić do hiperwitaminozy
(zwłaszcza rozpuszczalnych w tłuszczach), a długotrwały brak określonej witaminy lub
zespołu witamin powoduje chorobę zwaną awitaminozą.
Istnieją tzw. prowitaminy, które po spożyciu mogą być przez organizm człowieka
przetwarzane na witaminy. Przykładem prowitaminy jest β-karoten. Z jednej cząsteczki β-
karotenu powstają dwie cząsteczki retinolu.
WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE
Witaminy te nie wykazują żadnego pokrewieństwa, są jednak polarnymi cząsteczkami
co sprawia, iż są rozpuszczalne w wodzie. Są one syntezowane przez rośliny z jednym
wyjątkiem kobalaminy – witaminy B 12 , która jest syntezowana przez bakterie. Dlatego
najczęściej występują w zielonych liściach. Z powodu ich bardzo dobrej rozpuszczalności w
wodzie kompleks witamin B jak również witamina C nie może być w organiźmie
magazynowane. Muszą więc być cały czas dostarczane do organizmu. Wyjątkiem jest
witamina B 12 , która jest magazynowana w wątrobie. Ta ilość może pokrywać
zapotrzebowanie na lata. Wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie za wyjątkiem
witaminy C są koenzymami.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie nie akumulują się w ciele człowieka, są wydalane
z moczem i w związku z tym muszą być w sposób ciągły i systematyczny dostarczane z
pełnowartościowego pożywienia .
WITAMINY B
B 1 – tiamina
B 2 – ryboflawina
B 3 – niacyna
B 4 – cholina
B 5 – kwas pantotenowy
B 6 – pirodoksyna
B 7 – biotyna
B 8 – inozytol
B 9 – kwas foliowy
B 10 – kwas para-aminobenzoesowy (PABA)
B 12 – kobalamina
B 13 – kwas orotowy
B 15 – kwas pangamowy
B 17 – amygdalina
C – kwas askorbinowy
2
B 1 – TIAMINA
czynnik przeciw beri beri, czynnik antyneurotyczny, aneuryna
Jest to pierwsza odkryta witamina. Niedobór jej powoduje chorobę beri-beri. Od
pierwszej litery nazwano ją witaminą B. Zbudowana jest z pierścienia pirymidynowego, który
poprzez grupę metylową połączony jest z tiazolem, do innego atomu węgla dołączona jest
pierwszorzędowa amina (stąd nazwa – witamina). Niedobór tej witaminy występuje przy
złym odżywianiu, przy niektórych chorobach organicznych oraz w wypadku alkoholizmu.
Surowe mięso niektórych ryb zawiera tiaminazę, która degraduje tiaminę. Tiamina jest
szybko resorbowana w jelitach, nie jest jednak magazynowana w organiźmie. Jej nadmiar
usuwany jest przez nerki. Brak danych na jej toksyczność.
Tiamina w organiźmie przybiera swoją
aktywną formę – tiaminopirofosforan – za
pomocą ATP-zależnej
tiaminopirofosforatranskinazy. Substancja ta
została swierdzona w ośrodkowym systemie
nerwowym i wątrobie. W jelitach i różnych
tkankach ludzkich zostały stwierdzone różne
fosfatazy katalizujące odłączanie pirofosforanu.
Tiaminopirofosforan służy jako koenzym
w różnych reakcjach enzymatycznych, które
transferem aktywnego aldehydu. Rozróżniamy
dwa typy takich reakcji, utlenianiąca
dekarboksylacja α-ketokwasu jak również inne
transketonowe reakc, podczas których zostaje
odłączona grupa aldehydowa. W obu
przypadkach tiaminopirofosforan dostarcza
aktywnego atomu węglaw formie karbanianu na
pierścień tiazolowy.Węgiel ten zostaje
stabilizowany przez atom azotu na pierścieniu
3
469126841.008.png 469126841.009.png 469126841.010.png 469126841.001.png 469126841.002.png
tiazolowym. Ten karbanianu dolącza się do grupy karbonylowej np. do takiegoż z purywatu.
Powstałe w ten sposób połączenie jest szczególnie łatwo dekarboksylowane, przy czym
powstaje hydroksyetylotiaminofosforan, który może występować w dwu formach
rezonansowych. Powyższa reakcja jest częścią łańcucha reakcji kompleksu enzymatycznej,
którą katalizuje purywatdechydrogenaza. Tym samych hydroksyetylotiaminofosforan jako
integralna część kompleksu enzymatycznego reszty acetaldehyduna lipoamid. Reakcja ta
katalizowana przez podjedostkę dihydrolipotransa-cetylazy, przy czym powstaje
acetetylolipoamid. Dihydrolipotransacetylaza katalizuje przez to transfer grupy
acetylowejacetylolipoamiduna koenzym A.
Utleniona forma lipoamidu jest regenerowana przez dihydrolipodehydrogenazę, która
zawiera dinukleotyd flawinoadeniny, jako grupę prostetyczną.
Rola tiaminopirofosforanu jako koenzymureakcji transketonowej jest bardzo podobna
do funkcji podczas oksydacyjnej dekarboksylacji. Reszta hydroksyetylowa
hydroksyetylotiaminopirofosforanu jest tu wprawdzie przeniesiona na rybozodwufosforan,
przez co powstaje sedoheptulozo-7-fosforan. Utleniająca dekarboksylacja α-ketoglutaratudo
sukcynylu-CoA i CO 2 jest katalizowany przez kompleks enzymowy, który jest bardzo
podobny do kompleksu purywatdehydrogenazy. Również tu tiaminopirosoran dostarcza
stabilnego anionu węglowego, który reaguje z α-C-atomem α-ketoglutaratu. Ogólnie w
podobny sposób przebiega oksydacyjna dekarboksylacjaw przemianie materii w rozwidlonym
łańcuchu aminokwasów powstającecych α-
ketokwasów. Również tu potrzebny jest
tiaminopirofosforan.
Tym samym przy braku tiaminy u ludzi
wszystkie reakcje przebiegające z (zależne od)
tiaminopirofosforanemą blokowane lub co
najmniej bardzo spowolnione. Prowadzi to do
wzrostu substratów zależnych od reakcji z
tiaminopirofosforanem, a więc do podwyższenia
poziomu α-ketokwasów i pentoz.
Witamina B1 została wyekstrachowana z
otrąb ryżu w 1927 przez Jansena i Doutha. W
latach 1936-37 Williams i Cline oraz Audersay i
Westphall dokonali syntezy związku. Witamina
B 1 czyli tiamina stanowi istotny czynnik w
reakcjach spalania węglowodanów w komórkach.
Istnieje także ścisły związek pomiędzy
zapotrzebowaniem na tę witaminę, a ilością
dostarczanej energii.
4
469126841.003.png 469126841.004.png 469126841.005.png 469126841.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin