Czas przygotowania: 15 min
Proporcje: 3 szklanki ugotowanego ryżu
Początek formularza
Ryż ugotowany na sypko używany jest przede wszystkim do przygotowania różnych odmian ryżu smażonego. Tak ugotowany ryż smakuje też najlepiej jako dodatek do dań polskich.
Przygotowanie:
1. Do garnka wlać 1 litr wody. Wstawić na gaz. Kiedy woda się zagotuje dodać ryż. Kiedy woda zagotuje się ponownie, zmniejszyć gaz do minimum i gotować 12 min. Odsączyć ryż na sitku. Jeżeli chcemy go użyć do smażenia należy odstawić go na kilka godzin, żeby dobrze wysechł.
Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie
W oryginalnym przepisie do przygotowania tej potrawy używa się niewielkiego karpia. Osobiście nie lubię grzebać w poszukiwaniu ości, dlatego użyłem do wykonania potrawy filet z dorsza (ale można użyć każdą inną rybę). Filet powinien mieć skórę, żeby był bardziej chrupiący. To jedno z najlepszych dań rybnych jakie jadłem.
Czas przygotowania : 30 min
Czas marynowania : 20 min
Proporcje : dla 2-3 osób
Składniki :ryba (około 0,5 kg) lub 0,5 kg filetu rybnego ze skórą2 łyżeczki mąki kukurydzianej2 ząbki czosnku wyciśnięte 1 łyżeczka imbiru posiekanego1 cebula dymka posiekana2 papryczki chili (świeże lub marynowane) posiekaneolej do głębokiego smażeniaMarynata:
1 łyżka imbiru posiekanego1/2 łyżeczki soli2 łyżki sosu sojowego1 łyżka wina ryżowegoSos:
1 łyżeczka octu1 1/2 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki oleju sezamowego1/2 szklanki bulionu z kury1 łyżeczka mąki ziemniaczanejszczypta soliszczypta pieprzuCiasto:
1/2 szklanki mąkiwoda
Przygotowanie :
1. Rybę wypatroszyć, obrać z łusek, odciąć głowę (filet pociąć w kawałki na jedną porcję). Ponacinać głęboko z obu stron w romby o szerokości 1 cm (filet ponacinać tylko od strony ze skórą).
2. Wymieszać składniki marynaty, włożyć do niej rybę i często obracając marynować 20 min.
3. Wymieszać składniki na sos.
4. Mąkę wymieszać z wodą na rzadkie ciasto (jak na naleśniki).
5. Rybę wyjąć z marynaty, obsypać mąką kukurydzianą i następnie zanurzyć w cieście, tak żeby pokryło cały kawałek.
6. Rozgrzać olej do frytowania i smażyć w nim rybę przez ok. 8 min kilka razy przewracając na drugą stronę (filet smażyć 1,5 min z każdej strony). Wyjąć z oleju, osączyć, trzymać w cieple.
7. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, przesmażyć krótko czosnek, imbir, dymkę i chili. Dodać przygotowany sos, zagotować aż zgęstnieje.
8. Rybę polać gorącym sosem i serwować.
Chrupiąca wieprzowina w sosie
Chrupiące mięso w kwaśno-słonym sosie. Świetna potrawa, chyba moja ulubiona. Osobiście zdecydowanie polecam użycie polędwicy, schab może być trochę za suchy. Aby mięso było chrupkie należy wymieszać je z sosem tuż przed podaniem.
Czas przygotowania : 45 min
Czas marynowania : 15 min
Proporcje : dla 2 osób
Składniki :30 dag schabu bez kości lub polędwiczki wieprzowej1 średnia cebula dymka3 grzyby mu-err lub pieczarki1 cm świeżego imbiru 1 duży ząbek czosnku2 - 3 szklanki oleju do głębokiego smażeniaMarynata:szczypta soli1 łyżeczka wina ryżowego lub sherryCiasto:2 łyżki mąki ziemniaczanejwodaSos przyprawowy:1 1/2 łyżki sosu sojowego1 łyżka łyżeczki wina ryżowego lub sherry 1 łyżeczka octu1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki bulionu lub wody
1. Mięso pokrajać w cienkie plastry o średnicy ok. 4 cm i grubości 1 cm, wymieszać z marynatą, odstawić na 15 min.
2. Cebulę grubo posiekać, grzyby pociąć w paski, czosnek i imbir posiekać (lub wycisnąć przez praskę).
3. Do dwóch łyżek mąki ziemniaczanej wlać tyle wody, aby otrzymać gęstą papkę. Wymieszać składniki sosu przyprawowego
4. Wlać do woka 2 szklanki oleju, mocno rozgrzać na dużym ogniu. Plasterki mięsa zanurzyć w cieście z mąki ziemniaczanej i wody, kłaść pojedynczo na gorący olej, smażyć do zrumienienia z oby dwu stron. (Nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie - sklejają się). Osączyć, przełożyć na talerz, smażyć pozostałe mięso.
5. Zebrać sitkiem zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać ponownie, włożyć przesmażone mięso, smażyć minutę, wybrać, osączyć z oleju, trzymać w cieple.
6. Wlać 2 łyżki oleju do czystego woka, rozgrzać, dodać cebulę, grzyby, imbir i czosnek, mieszając smażyć 30 sek., wlać zamieszany sos przyprawowy, mieszając gotować do zgęstnienia.
7. Dodać mięso, zamieszać, trzymać na ogniu 15 sek. Potrawa gotowa.
Kurczak w sezamie
Składniki :2 piersi kurczaka (ok. 500g) olej do frytowaniaMarynata:2 łyżki jasnego sosu sojowego1 łyżka wina ryżowego2 łyżki mąki2 łyżki mąki kukurydzianej2 łyżki wody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 1/2 łyżeczki cukru (najlepiej ciemnego)1 łyżeczka oleju1/2 łyżeczki oleju sezamowegoSos:1 szklanka wody2 kopiaste łyżki sosu hoisin (ewentualnie jako zamiennik 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki octu) 1 łyżka cukru4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego2 łyżeczki sosu chili lub sambal oelek (lub mniej w zależności od gustu)2 łyżeczki oleju2 ząbki czosnku wyciśnięte2 łyżki mąki kukurydzianej1 zielona cebulka posiekanaoraz:2 łyżki prażonych ziaren sezamu - uzyskujemy je prażąc ziarna sezamu na suchej patelni aż uzyskają złoto-brązowy kolor
1. Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę.
2. Mięso wymieszać z marynatą, odstawić na 20 min.
3. Wymieszać składniki sosu, oprócz dymki. Przelać do małego garnka, zagotować. Następnie utrzymywać w cieple na bardzo małym ogniu na czas smażenia kurczaka.
4. Mocno rozgrzać olej w woku. Smażyć porcjami kurczaka na złoto-brązowy kolor, wyjąć osączyć dokładnie z tłuszczu. Tuż przed końcem smażenia zagotuj jeszcze raz sos, dodaj dymkę.
5. Przełóż kurczaka na półmisek, polej sosem, posyp ziarnem sezamu. Danie gotowe.
Ogórki smażone z nadzieniem mięsnym
Czas marynowania : -
Proporcje : dla 4 osób
Składniki :2 duże ogórkiolej do smażeniaNadzienie:200g mielonej wieprzowiny1 jajko1 ząbek czosnku wyciśnięty1 mały kawałek imbiru posiekany lub starty1 łyżka szczypiorku posiekanego 1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyzka musztardyszczypta soliszczypta pieprzuSos:1/2 szklanki rosołu1 1/2 łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu terriyaki lub hoisin 1 łyżka wina ryżowego
1. Ogórki pociąć na 4 części, wydrążyć łyżeczką miąższ.
2. Dokładnie wymieszać składniki nadzienia aż utworzą jednolitą masę. Napełnić wydrążone ogórki nadzieniem, a następnie pociąć w 1cm krążki.
3. Na dużej patelni rozgrzać olej (nalać go tyle żeby przykrył dno) i smażyć ogórki porcjami z obu stron aż się lekko zarumienią (1,5 – 2 min). Uzupełnić olej w razie potrzeby. Po usmażeniu trzymać w cieple.
4. Na małej patelni lub rondelku połączyć składniki sosu i krótko zagotować. Polać sosem ogórki i serwować.
Danie naprawdę smaczne, bardzo dobrze komponuje się z sosem. W moim przypadku 1 łyżka mąki to za mało, bo nadzienie nie trzymało się ogórka. Nadzienia starczyło na co najmniej 3 ogórki. Alternatywą do sosu terriyaki jest musztarda. Pyszne.
Smażona pierś kurczaka z włoskimi orzechami
Świetna potrawa. Polecam. Jeżeli uznasz że obieranie orzechów jest zbyt pracochłonne, możesz je zastąpić płatkami migdałów.
Czas przygotowania : 1 godz (20 min bez obierania orzechów)
Proporcje : dla 3-4 osób
Składniki :1 duża pierś kurczaka (ok. 500g)150 g orzechów włoskich (lub migdałów w płatkach)3 łyżki łagodnego sosu sojowego3 łyżki cukru pudru1 łyżka wina ryżowegoolej sezamowy4 łyżki oleju do smażeniaMarynata:1 łyżeczka soli1 białko2 łyżki skrobi kukurydzianej1 łyżka sosu sojowego
1. Kurczaka pokroić w 2-centymetrową kostkę. Wymieszać składniki marynaty i marynować mięso przez 20 minut.
2. Wyłuskane orzechy moczyć 10 minut w gorącej wodzie, obrać ze skórki i uprażyć na oleju w woku na złoty kolor. Orzechy wyjąć z patelni, osączyć z tłuszczu i wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru.
3. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć kurczaka, smażyć (w 2 porcjach) aż kurczak zmieni kolor. Wyjąć z woka i osączyć z tłuszczu.
4. W woku ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać sos sojowy i mieszając podgrzewać na słabym ogniu. Sos w woku wymieszać dokładnie najpierw z resztą cukru pudru, następnie z winem i olejem sezamowym. Do sosu włożyć mięso, zmniejszyć ogień, smażyć mięso, szybko mieszając, jeszcze 1 i 1/2 minuty. Na koniec dodać do mięsa orzechy. Danie gotowe.
ligagm