Kuchnia chińska - przepisy.doc

(658 KB) Pobierz
Kuchnia chińska – Przepisy

Kuchnia chińska – Przepisy

 

 

Ryż gotowany na sypko

 

 

Czas przygotowania: 15 min

Proporcje: 3 szklanki ugotowanego ryżu

Początek formularza

 

Ryż ugotowany na sypko używany jest przede wszystkim do przygotowania różnych odmian ryżu smażonego. Tak ugotowany ryż smakuje też najlepiej jako dodatek do dań polskich.

 

Przygotowanie:

1.      Do garnka wlać 1 litr wody. Wstawić na gaz. Kiedy woda się zagotuje dodać ryż. Kiedy woda zagotuje się ponownie, zmniejszyć gaz do minimum i gotować 12 min. Odsączyć ryż na sitku. Jeżeli chcemy go użyć do smażenia należy odstawić go na kilka godzin, żeby dobrze wysechł.

 

Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie

 

W oryginalnym przepisie do przygotowania tej potrawy używa się niewielkiego karpia. Osobiście nie lubię grzebać w poszukiwaniu ości, dlatego użyłem do wykonania potrawy filet z dorsza (ale można użyć każdą inną rybę). Filet powinien mieć skórę, żeby był bardziej chrupiący. To jedno z najlepszych dań rybnych jakie jadłem.

 

Czas przygotowania : 30 min

Czas marynowania : 20 min

Proporcje : dla 2-3 osób

 

Składniki :
ryba (około 0,5 kg) lub 0,5 kg filetu rybnego ze skórą
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 ząbki czosnku wyciśnięte
1 łyżeczka imbiru posiekanego
1 cebula dymka posiekana
2 papryczki chili (świeże lub marynowane) posiekane
olej do głębokiego smażenia

Marynata:


1 łyżka imbiru posiekanego
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego

Sos:


1 łyżeczka octu
1 1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1/2 szklanki bulionu z kury
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
szczypta pieprzu

Ciasto:


1/2 szklanki mąki
woda

 

Przygotowanie :

1.       Rybę wypatroszyć, obrać z łusek, odciąć głowę (filet pociąć w kawałki na jedną porcję). Ponacinać głęboko z obu stron w romby o szerokości 1 cm (filet ponacinać tylko od strony ze skórą).

2.       Wymieszać składniki marynaty, włożyć do niej rybę i często obracając marynować 20 min.

3.       Wymieszać składniki na sos.

4.       Mąkę wymieszać z wodą na rzadkie ciasto (jak na naleśniki).

5.       Rybę wyjąć z marynaty, obsypać mąką kukurydzianą i następnie zanurzyć w cieście, tak żeby pokryło cały kawałek.

6.       Rozgrzać olej do frytowania i smażyć w nim rybę przez ok. 8 min kilka razy przewracając na drugą stronę (filet smażyć 1,5 min z każdej strony). Wyjąć z oleju, osączyć, trzymać w cieple.

7.       W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, przesmażyć krótko czosnek, imbir, dymkę i chili. Dodać przygotowany sos, zagotować aż zgęstnieje.

8.       Rybę polać gorącym sosem i serwować.

 

 

 

 

 

 

Chrupiąca wieprzowina w sosie

 

Chrupiące mięso w kwaśno-słonym sosie. Świetna potrawa, chyba moja ulubiona. Osobiście zdecydowanie polecam użycie polędwicy, schab może być trochę za suchy. Aby mięso było chrupkie należy wymieszać je z sosem tuż przed podaniem.

 

Czas przygotowania : 45 min

Czas marynowania : 15 min

Proporcje : dla 2 osób

 

Składniki :
30 dag schabu bez kości lub polędwiczki wieprzowej
1 średnia cebula dymka
3 grzyby mu-err lub pieczarki
1 cm świeżego imbiru
1 duży ząbek czosnku
2 - 3 szklanki oleju do głębokiego smażenia

Marynata:
szczypta soli
1 łyżeczka wina ryżowego lub sherry

Ciasto:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
woda

Sos przyprawowy:
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka łyżeczki wina ryżowego lub sherry
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki bulionu lub wody

 

Przygotowanie :

1.       Mięso pokrajać w cienkie plastry o średnicy ok. 4 cm i grubości 1 cm, wymieszać z marynatą, odstawić na 15 min.

2.       Cebulę grubo posiekać, grzyby pociąć w paski, czosnek i imbir posiekać (lub wycisnąć przez praskę).

3.       Do dwóch łyżek mąki ziemniaczanej wlać tyle wody, aby otrzymać gęstą papkę. Wymieszać składniki sosu przyprawowego

4.       Wlać do woka 2 szklanki oleju, mocno rozgrzać na dużym ogniu. Plasterki mięsa zanurzyć w cieście z mąki ziemniaczanej i wody, kłaść pojedynczo na gorący olej, smażyć do zrumienienia z oby dwu stron. (Nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie - sklejają się). Osączyć, przełożyć na talerz, smażyć pozostałe mięso.

5.       Zebrać sitkiem zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać ponownie, włożyć przesmażone mięso, smażyć minutę, wybrać, osączyć z oleju, trzymać w cieple.

6.       Wlać 2 łyżki oleju do czystego woka, rozgrzać, dodać cebulę, grzyby, imbir i czosnek, mieszając smażyć 30 sek., wlać zamieszany sos przyprawowy, mieszając gotować do zgęstnienia.

7.       Dodać mięso, zamieszać, trzymać na ogniu 15 sek. Potrawa gotowa.

 

 

Kurczak w sezamie

 

 

Czas przygotowania : 30 min

Czas marynowania : 20 min

Proporcje : dla 2-3 osób

 

Składniki :
2 piersi kurczaka (ok. 500g)
olej do frytowania

Marynata:
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki cukru (najlepiej ciemnego)
1 łyżeczka oleju
1/2 łyżeczki oleju sezamowego


Sos:
1 szklanka wody
2 kopiaste łyżki sosu hoisin (ewentualnie jako zamiennik 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki octu)
1 łyżka cukru
4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki sosu chili lub sambal oelek (lub mniej w zależności od gustu)
2 łyżeczki oleju
2 ząbki czosnku wyciśnięte
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 zielona cebulka posiekana

oraz:
2 łyżki prażonych ziaren sezamu - uzyskujemy je prażąc ziarna sezamu na suchej patelni aż uzyskają złoto-brązowy kolor

 

Przygotowanie :

1.       Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę.

2.       Mięso wymieszać z marynatą, odstawić na 20 min.

3.       Wymieszać składniki sosu, oprócz dymki. Przelać do małego garnka, zagotować. Następnie utrzymywać w cieple na bardzo małym ogniu na czas smażenia kurczaka.

4.       Mocno rozgrzać olej w woku. Smażyć porcjami kurczaka na złoto-brązowy kolor, wyjąć osączyć dokładnie z tłuszczu. Tuż przed końcem smażenia zagotuj jeszcze raz sos, dodaj dymkę.

5.       Przełóż kurczaka na półmisek, polej sosem, posyp ziarnem sezamu. Danie gotowe.

 

 

 

 

 

 

Ogórki smażone z nadzieniem mięsnym

 

 

Czas przygotowania : 45 min

Czas marynowania : -

Proporcje : dla 4 osób

Składniki :
2 duże ogórki
olej do smażenia

Nadzienie:
200g mielonej wieprzowiny
1 jajko
1 ząbek czosnku wyciśnięty
1 mały kawałek imbiru posiekany lub starty
1 łyżka szczypiorku posiekanego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyzka musztardy
szczypta soli
szczypta pieprzu

Sos:
1/2 szklanki rosołu
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu terriyaki lub hoisin
1 łyżka wina ryżowego

 

Przygotowanie :

1.       Ogórki pociąć na 4 części, wydrążyć łyżeczką miąższ.

2.       Dokładnie wymieszać składniki nadzienia aż utworzą jednolitą masę. Napełnić wydrążone ogórki nadzieniem, a następnie pociąć w 1cm krążki.

3.       Na dużej patelni rozgrzać olej (nalać go tyle żeby przykrył dno) i smażyć ogórki porcjami z obu stron aż się lekko zarumienią (1,5 – 2 min). Uzupełnić olej w razie potrzeby. Po usmażeniu trzymać w cieple.

4.     Na małej patelni lub rondelku połączyć składniki sosu i krótko zagotować. Polać sosem ogórki i serwować.

 

 

Danie naprawdę smaczne, bardzo dobrze komponuje się z sosem. W moim przypadku 1 łyżka mąki to za mało, bo nadzienie nie trzymało się ogórka. Nadzienia starczyło na co najmniej 3 ogórki. Alternatywą do sosu terriyaki jest musztarda. Pyszne.

 

 

  

 

 

 

 

 

     

 

 

   

 

 

 

 

 

 

Smażona pierś kurczaka z włoskimi orzechami

 

 

Świetna potrawa. Polecam. Jeżeli uznasz że obieranie orzechów jest zbyt pracochłonne, możesz je zastąpić płatkami migdałów.

 

Czas przygotowania : 1 godz (20 min bez obierania orzechów)

Czas marynowania : 20 min

Proporcje : dla 3-4 osób

 

Składniki :
1 duża pierś kurczaka (ok. 500g)
150 g orzechów włoskich (lub migdałów w płatkach)
3 łyżki łagodnego sosu sojowego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka wina ryżowego
olej sezamowy
4 łyżki oleju do smażenia

Marynata:
1 łyżeczka soli
1 białko
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka sosu sojowego

 

Przygotowanie :

1.       Kurczaka pokroić w 2-centymetrową kostkę. Wymieszać składniki marynaty i marynować mięso przez 20 minut.

2.       Wyłuskane orzechy moczyć 10 minut w gorącej wodzie, obrać ze skórki i uprażyć na oleju w woku na złoty kolor. Orzechy wyjąć z patelni, osączyć z tłuszczu i wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru.

3.       W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć kurczaka, smażyć (w 2 porcjach) aż kurczak zmieni kolor. Wyjąć z woka i osączyć z tłuszczu.

4.       W woku ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać sos sojowy i mieszając podgrzewać na słabym ogniu. Sos w woku wymieszać dokładnie najpierw z resztą cukru pudru, następnie z winem i olejem sezamowym. Do sosu włożyć mięso, zmniejszyć ogień, smażyć mięso, szybko mieszając, jeszcze 1 i 1/2 minuty. Na koniec dodać do mięsa orzechy. Danie gotowe.

   

 

  

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin