KOTLETY RYBNE W SOSIE KAPAROWYM
80 dkg dorsza,
10 dkg boczku surowego,
2 jajka,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
majeranek,
sól, pieprz,
10 dkg bułka tarta
Sos kaparowy:
2 łyżki kaparów,
1 łyżka masła,
150 ml białego wina (wytrawne),
200 ml bulionu jarzynowego,
200 ml śmietany kremówki.
Posiekaną cebulkę i czosnek podsmażyć na patelni, następnie dodać do zmielonej ryby i boczku. Dodać jajka, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Do farszu dodajemy bułkę tartą, teraz wystarczy tylko uformować kotleciki, obtoczyć w mące i usmażyć.
Na maśle podsmażyć posiekane kapary, następnie dolewamy białe wino, musimy zaczekać aż wino odparuje i wtedy dolewamy bulionu. Na końcu zagęszczamy sos śmietaną ( nie dodawajcie mąki do sosu- to jest prawie profanacja.
Tak przygotowane kotlety podajemy tylko z sosem kaparowym... dodatki mogłyby popsuć ten wyjątkowy smak potrawy...
Ja do farszu dodaję jeszcze dużo zielonej pietruszki oraz trzy gotowane ziemniaki...dodaje to swoistej 'lekkości' kotletom.
Gryzmek