KOTLETY RYBNE W SOSIE KAPAROWYM.doc

(26 KB) Pobierz
KOTLETY RYBNE W SOSIE KAPAROWYM

                    KOTLETY RYBNE W SOSIE KAPAROWYM                                            

 

 

                                        80 dkg dorsza,

                                        10 dkg boczku surowego,

                                         2 jajka,

                                         2 cebule,

                                         3 ząbki czosnku,

                                         majeranek,

                                        sól, pieprz,

                                        10 dkg  bułka tarta

 

                               Sos kaparowy:

                                     2 łyżki kaparów,

                                     1 łyżka masła,

                                 150 ml białego wina (wytrawne),

                                 200 ml bulionu jarzynowego,

                                 200 ml śmietany kremówki.

 

Posiekaną cebulkę i czosnek podsmażyć na patelni, następnie dodać do zmielonej ryby i boczku. Dodać jajka, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Do farszu dodajemy bułkę tartą, teraz wystarczy tylko uformować kotleciki, obtoczyć w mące i usmażyć.

 

      Sos kaparowy:

Na maśle podsmażyć posiekane kapary, następnie dolewamy białe wino, musimy zaczekać aż wino odparuje i wtedy dolewamy bulionu. Na końcu zagęszczamy sos śmietaną ( nie dodawajcie mąki do sosu- to jest prawie profanacja.

Tak przygotowane kotlety podajemy tylko z sosem kaparowym... dodatki mogłyby popsuć ten wyjątkowy smak potrawy...

Ja do farszu dodaję jeszcze dużo zielonej pietruszki oraz trzy gotowane ziemniaki...dodaje to swoistej 'lekkości' kotletom. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin