RYBA DUSZONA Z PIECZARKAMI.doc

(26 KB) Pobierz
RYBA DUSZONA Z PIECZARKAMI

 

                     RYBA DUSZONA Z PIECZARKAMI    

 

 

                                    4 duże filety z ryby morskiej (np. mintaj,

                                       morszczuk czy dorsz), 

                                    4 łyżeczki soku z cytryny,

                                    1 duży por,

                                    1 szklanka bulionu warzywnego,

                                  20 dag pieczarek,

                                   ½ łyżeczki oregano,

                                   ½ łyżeczki majeranku,

                                   ½ łyżeczki tymianku,

                                    1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

                                    szczypta soli i pieprz.

 

 

 

Filety myjemy, odsączamy z wody i kroimy na duże kawałki.

Każdy z nich oprószamy pieprzem i odrobiną soli. Pora i pieczarki myjemy. Pieczarki kroimy w plasterki, z pora odcinamy zielony koniec, nie będzie nam potrzebny. Białą jego część kroimy w plasterki.

W rondlu podgrzewamy bulion z sokiem z cytryny, kiedy się zagotuje, wkładamy rybę, przykrywamy i zmniejszamy ogień.

Po 3 minutach dodajemy pieczarki i pora i dusimy kolejne 10 minut.

W międzyczasie przewracamy rybę na drugą stronę. Wsypujemy wszystkie przyprawy i trzymamy rondel na małym ogniu jeszcze przez 5 minut

Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub sałatą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin