RYBA DUSZONA Z PIECZARKAMI
4 duże filety z ryby morskiej (np. mintaj,
morszczuk czy dorsz),
4 łyżeczki soku z cytryny,
1 duży por,
1 szklanka bulionu warzywnego,
20 dag pieczarek,
½ łyżeczki oregano,
½ łyżeczki majeranku,
½ łyżeczki tymianku,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
szczypta soli i pieprz.
Filety myjemy, odsączamy z wody i kroimy na duże kawałki.
Każdy z nich oprószamy pieprzem i odrobiną soli. Pora i pieczarki myjemy. Pieczarki kroimy w plasterki, z pora odcinamy zielony koniec, nie będzie nam potrzebny. Białą jego część kroimy w plasterki.
W rondlu podgrzewamy bulion z sokiem z cytryny, kiedy się zagotuje, wkładamy rybę, przykrywamy i zmniejszamy ogień.
Po 3 minutach dodajemy pieczarki i pora i dusimy kolejne 10 minut.
W międzyczasie przewracamy rybę na drugą stronę. Wsypujemy wszystkie przyprawy i trzymamy rondel na małym ogniu jeszcze przez 5 minut
Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub sałatą.
Gryzmek