CHŁODNIK PODLASKI.doc

(25 KB) Pobierz
CHŁODNIK PODLASKI

                           CHŁODNIK PODLASKI

 

 

                                 1duża cebula,

                                 1łyżka stołowa soli (smaczniejsza gruba),

                             2-3 ogórki (najlepiej gruntowe ,duże),

                                1 pęczek rzodkiewki,

                                1koperek,

                             ½ szklanki śmietany,

                                  sok z cytryny lub ocet,

                          1 ½ litra wody dobrej jakości.

 

 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski, zasypać solą i utrzeć. Dodać pokrojone drobno ogórki i rzodkiewkę, zalać wodą dobrej jakości, surową (ze studni głębinowej, źródełka lub mineralną niegazowaną), doprawić sokiem z cytryny lub octem do smaku, dodać śmietanę (może być gęsta, kwaśna), drobno posiekany koperek, wymieszać, podawać.

Podawać w miseczkach, kompotierkach lub kubeczkach do drugiego dania lub jako napój chłodzący.

Najsmaczniejszy po około dwóch godzinach po przygotowaniu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin