ZUPA WĘGIERSKA GULASZOWA.doc

(25 KB) Pobierz
ZUPA WĘGIERSKA GULASZOWA

                        ZUPA WĘGIERSKA GULASZOWA

 

 

                             40 dag wołowiny (łopatka lub gicz wołowa)

                                2 średniej wielkości cebule

                                 1 ząbek czosnku

                                    smalec do smażenia

                           1 ¼ l wody

                                1 łyżka przecieru pomidorowego

                                3 duże ziemniaki

                                   sól

                              1 łyżka słodkiej papryki lub 1 łyżeczka ostrej

                                  majeranek lub kminek

 

Wołowinę umyć, odsączyć i pokroić w kostkę. Cebule również pokroić w kostkę. Roztopić w garnku smalec, zeszklić cebulę, dodać mięso. Smażyć mieszając ok. 15 min.. Wlać trochę wody, dodać przecier pomidorowy, posiekany ząbek czosnku, posolić. Dusić na średnim ogniu ok. 2 godz.

W tym czasie ugotować pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Dodać je do gulaszu, gdy mięso będzie już miękkie, wlać resztę wody (ok. litra). Gotować wszystko jeszcze przez 15 min. aż ziemniaki zaczną się rozpadać. Doprawić do smaku przyprawami. Zupa powinna być pikantna.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin