DOMOWE PTYSIE.doc

(26 KB) Pobierz

                          

 

 

                               DOMOWE PTYSIE

 

                                Ciasto:

                                      1 szklanka wody,

                                      1 szklanka oleju,

                                 1 ½ szklanki mąki,

                                      8 jaj.

 

                              Krem:

                                      1 szklanka cukru,

                                 1 ½ szklanki mleka,

                                      3 jajka,

                                 250 dag masła,

                                 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej.

 

 

     Ciasto:

Zagotować wodę z olejem, dodać mąkę i mieszać na ogniu około 5 minut. Ostudzić, przelać do miski. Wbić jajka i utrzeć ciasto (w makutrze albo mikserem). Wykładać łyżką małe porcje na metalową blachę (nie szklaną!), włożyć do bardzo rozgrzanego piekarnika (210 - 220 stopni).

Po kilkunastu minutach wyjąć (kiedy ciasto będzie już dobrze wyrośnięte i będzie miało kolor złoto-brązowy). Przekroić wzdłuż.

      Krem:

Zagotować szklankę mleka z cukrem. W pozostałej części mleka rozmieszać mąkę i jajka, wlać do wrzącego mleka i ugotować budyń.

Masło utrzeć, a następnie dodawać po łyżce wystudzonego uprzednio budyniu. Można też dodać łyżkę spirytusu lub ajerkoniaku, krem będzie miał lepszy smak. Położyć krem na spodnią warstwę ptysia i przykryć drugą jego połową.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin