DOMOWE PTYSIE
Ciasto:
1 szklanka wody,
1 szklanka oleju,
1 ½ szklanki mąki,
8 jaj.
Krem:
1 szklanka cukru,
1 ½ szklanki mleka,
3 jajka,
250 dag masła,
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej.
Zagotować wodę z olejem, dodać mąkę i mieszać na ogniu około 5 minut. Ostudzić, przelać do miski. Wbić jajka i utrzeć ciasto (w makutrze albo mikserem). Wykładać łyżką małe porcje na metalową blachę (nie szklaną!), włożyć do bardzo rozgrzanego piekarnika (210 - 220 stopni).
Po kilkunastu minutach wyjąć (kiedy ciasto będzie już dobrze wyrośnięte i będzie miało kolor złoto-brązowy). Przekroić wzdłuż.
Zagotować szklankę mleka z cukrem. W pozostałej części mleka rozmieszać mąkę i jajka, wlać do wrzącego mleka i ugotować budyń.
Masło utrzeć, a następnie dodawać po łyżce wystudzonego uprzednio budyniu. Można też dodać łyżkę spirytusu lub ajerkoniaku, krem będzie miał lepszy smak. Położyć krem na spodnią warstwę ptysia i przykryć drugą jego połową.
Gryzmek