KREMÓWKA KOKOSOWA
Ciasto:
½ kostki masła
½ szklanki cukru
2 szklanki mąki
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 litr mleka
2-3 budynie waniliowe
Masa kokosowa:
2 jajka
20 dag kokosu
Zagnieść dokładnie ciasto, rozłożyć na blaszkę.
Masę budyniowa:
Ugotować na mleku budyń (powinien mieć gęstą konsystencję). Nieco przestudzony budyń rozłożyć na ciasto.
Masę kokosowa:
Masło rozpuścić, schłodzić. Z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka i wiórki kokosowe. Całość dobrze wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone masło, znów wymieszać. Wyłożyć masę kokosową na budyń.
Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Gryzmek