PRZEKŁADANIEC.doc

(26 KB) Pobierz
PRZEKŁADANIEC

 

                                    PRZEKŁADANIEC

 

 

                           Ciasto:

                                   ½ kg mąki

                                     1 kostka masła

                                     3 łyżki cukru

                                     1 dag drożdży

                                   ½ filiżanki mleka

 

                         Nadzienie:

                                     30 dag mielonych orzechów

                                     30 dag cukru

                                       2 torebki cukru waniliowego

                                    20 dag marmolady

                                          (morelowej lub pomarańczowej)

 

                          Lukier:

                                 5 dag czekolady

                                  1 łyżeczka masła

                                  2 łyżki mleka

 

    Ciasto: 

Drożdże z cukrem rozpuścić w letnim mleku. Zagnieść mąkę z masłem i dodać rozpuszczone drożdże. Ciasto dobrze wyrobić i podzielić na 3 części, które trzeba rozwałkować odpowiednio do wielkości formy.

              Na posmarowanej blasze ułożyć pierwszą warstwę ciasta i posmarować marmoladą i obsypać orzechami i cukrem, zużywając na to połowę składników nadzienia. To samo zrobić kładąc drugą warstwę ciasta, a na wierzch położyć trzeci placek.

              Piec w średnio nagrzanym piekarniku okolo 1 godziny.

Upieczony, ciepły placek oblać lukrem, który powstaje z rozpuszczenia podanych składników. Po ostudzeniu kroić w dowolny sposób. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin