TOTR CAPPUCINO
Ciasto na spód:
10 dag masła lub margaryny
2 jaja
17 dag cukru
18 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
Krem:
4 żółtka
50 dag serka mascarpone
3 listki żelatyny
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
100 ml wody
3 łyżki amaretto (likier migdałowy)
300 ml śmietany kremówki
Dekoracja:
½ łyżki kakao
½ łyżki cukru pudru
Spody:
Nastawić piekarnik na 175 stopni C. Formę o średnicy 22cm wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.
Stopić i ostudzić tłuszcz. Ubić jaja z cukrem. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę z proszkiem do jajek. Powoli dolać mleko i tłuszcz. Dokładnie wymieszać i wlać do formy.
Piec 45 minut w dolnej części piekarnika. Przestudzić, wyjąć z formy. Podzielić na trzy spody.
Ubić żółtka z cukrem. Dodać mascarpone i wymieszać. Zamoczyć żelatynę w wodzie na 5 minut. W rondlu zmieszać kawę z wodą, dodać żelatynę, podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić i wlać likier. Ubić śmietanę i zmieszać z masą mascarpone.
Włożyć spód do formy, najlepiej z wyjmowanym brzegiem. Nasączyć go mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu z mascarpone. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone.
Kakao i cukier puder przesiać przez sitko i udekorować tort. Wstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.
Gryzmek