MAZUREK BEZ PIECZENIA
Masa:
15 dag masła
15 dag margaryny "Palma"
25 dag cukru pudru
3 jaja
4 paczki herbatników
10 dag orzechów
10 dag rodzynków
2-3 łyżki kakao
½ tabliczki czekolady
2 wafle
Polewa:
½ szkl śmietany
1 szkl cukru
4 łyżki kakao lub ½ tabliczki czekolady
Masło i margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 jaju. Po dokładnym utarciu masy dodawać zmielone herbatniki, rodzynki, zmiksowaną czekoladę, zmielone lub posiekane orzechy i kakao.
Masę wyłożyć między wafle.
Do garnka wlać śmietanę, wsypać cukier i od chwili zawrzenia gotować 5 minut. Po lekkim ochłodzeniu (10 minut) dodać kakao.
Jeszcze ciepłą masą polać wafel. Po wierzchu można posypać mazurek wiórkami kokosowymi.
Gryzmek