Brokuły z pieczarkami au gratin500 g różyczek brokułów (może być kalafior) 15 ml (1 łyżka) oliwy z oliwek 1 posiekany ząbek czosnku (można więcej jak ktoś lubi) 250 g pokrojonych pieczarek 4 jajka 600 ml mleka lub mleka rozcieńczonego wodą sól i pieprz 50-75 g tartego sera, najlepiej cheddara 1. Nagrzać piekarnik do 200 st.C 2. Brokuły gotować na parze 5-7 minut. 3. Rozgrzać oliwę, włożyć czosnek i pieczarki (użyć soli), smazyć na małym ogniu ok 5 minut. 4. Wymieszać z brokułami, przełożyć do wysmarowanego, żaroodpornego naczynia (tak by nie było pełne) 5. Jajka ubić (dodać przyprawy), wlać mleko , wymieszać (nie ubijać) 6. Polać warzywa, posypać tartym serem i piec 45 minut - aż jajka się zetną.
tatanka.com