Salatka moskiewskaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.350 g szczupaka lub sandacza,2 jaja ugotowane na twardo,3 zabki czosnku,250 g kartofli,3 ogorki kiszone,1 glowka salaty,125 ml majonezu,2-3 liscie laurowe,3-4 ziarna ziela angielskiego,sol, pieprz.1. Rybe sprawic, oczyscic i wyfiletowac. Wlozyc do ok. 1 litra wrzacej, osolonej wody. Dodac pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy i gotowac na bardzomalym ogniu ok. 30 min. Wyjac, schlodzic i pokroic w kawalki o grubosci 1cm.2. Salate oplukac. Kilka lisci zostawic do przybrania, a reszte porwac w palcach na male kawalki.3. Kartofle umyc, ugotowac w mundurkach w osolonej wodzie, schlodzic, obrac ipokroic w kostke.4. Jaja obrac. Polowe 1 jaja pokroic w plasterki, reszte posiekac. Czosnekobrac i rozetrzec dokladnie z 1 lyzeczka soli. Ogorki obrac, wypestkowac ipokroic w plasterki.5. Wszystkie wymienione skladniki polaczyc ze soba, posolic, dodac pieprz, zalac 80 ml majonezu i ostroznie wymieszac.6. Ulozyc w salaterce, zalac reszta majonezu, przybrac plasterkami jaja orazliscmi salaty.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 16.
tatanka.com