otyłość notatki.doc

(69 KB) Pobierz
Patofizjologia nerek i układu moczowego

Definicja

n                    Otyłością nazywamy stan nadmiernego gromadzenia się tłuszczów, u kobiet > 30%,     u mężczyzn > 25%

 

n                    Na rozwój otyłości wpływa wiele czynników m.in. metabolicznych, neuroendokrynnych         i psychospołecznych

 

n                    Najczęściej jednak (>90%) jest ona konsekwencją dodatniego bilansu energetycznego.

Etiologia otyłości

n                    Najczęściej (>90%) jest ona konsekwencją dodatniego bilansu energetycznego, w którym nadmiar energii dostarczanej organizmowi z pożywieniem przewyższa energię wydatkowaną.

 

n                    Do wtórnych przyczyn otyłości zaliczamy endokrynopatie, choroby podwzgórza, rzadkie zespoły uwarunkowane genetycznie, czy spożywanie leków sprzyjających tyciu.

Bilans energetyczny

 

Regulacja bilansu energetycznego

 

n                    Mechanizmy ośrodkowe (ośrodki głodu i sytości w podwzgórzu)

 

n                    Obwodowe (termogeneza, lipoliza, lipogeneza)

 

 

 

 

Rozwój insulinooporności i hiperinsulinemii

Epidemiologia otyłości

n                     Według badania WHO MONICA w Europie w latach 1983-1986 otyłość występowała u 15% mężczyzn i 22% kobiet, podczas gdy nadwaga dotyczyła około 50% zbadanych osób (BMI 25-30)

 

n                     Badania epidemiologiczne wykazują stały wzrost rozpowszechnienia nadwagi i otyłości nie tylko w USA ale również w Europie Zachodniej

 

n                     W Polsce w badaniu Pol-Monica (1983-1984) stwierdzono nadwagę u 65% populacji, w tym otyłość u około 30% kobiet i 20% mężczyzn. W 2001 roku w populacji Warszawy zanotowano 24% otyłych kobiet i  26% otyłych mężczyzn

 

n                     W 2003 roku w badaniu “Polski Projekt 400 miast” – stwierdzono nadwagę lub otyłość u 69% badanych, natomiast otyłość u 43% (48% kobiet i 32% mężczyzn).

 

Diagnostyka otyłości

n                    Zawartość tkanki tłuszczowej można oznaczać stosując następujące metody:

n                     - tomografię komputerową

n                     - densytometrię

n                     - bioimpedancję

n                     -              pomiar fałdów skórnych

 

n                    Jednak ze względu na duży koszt oraz małą dostępność, z wyżej wymienionych, najszersze praktyczne zastosowanie ma metoda bioimpedancji (Bodystat, Matron, Obron, Tanita).

Wskaźniki ułatwiające rozpoznanie otyłości

 

n                    Należna masa ciała

 

n                    Wskaźnik masy ciała (BMI –body mass index); wskaźnik Queteleta.

 

n                    Obwód pasa

 

n                    Wskaźnik WHR

Należna masa ciała

n                    Mężczyźni (wzrost w cm – 100) – 10%

 

n                    Kobiety (wzrost w cm – 100) – 5%

 

Nadwaga = zwiększenie masy ciała do 110-                                           120%

 

Otyłość = zwiększenie masy ciała >120%

     Wskaźnik masy ciała
BMI = masa ciała (kg) / wzrost (m²)

 

n                    Norma BMI 20-25

 

n                    Nadwaga BMI 25-30

 

n                    Otyłość BMI  >30

 

I°     BMI   30.0 – 34.9

II°    BMI  35.0 – 39.9

III°   BMI  >40

Wskaźnik WHR w ocenie typu otyłości

 

n                     Otyłość typu brzusznego (typu jabłko)

 

WHR > 0,85 (K)

WHR > 1,0 (M)

 

n                     Otyłość typu pośladkowo-udowego (typu gruszka)

 

WHR < 0.85 (K)

WHR < 1.0 (M)

Obwód talii

n                    Na podstawie pomiaru obwodu talii uzyskujemy najlepszy wskaźnik oceniający występowanie otyłości brzusznej

n                     Według WHO otyłość brzuszną rozpoznajemy, gdy obwód talii wynosi u kobiet >88 cm, a u mężczyzn >102 cm.

n                     Natomiast wg IDF otyłość brzuszną rozpoznaje się, gdy obwód talii  u mężczyzn jest >94 cm, a u kobiet >80 cm.

Otyłość typu jabłko

n                    Otyłość typu jabłko różni się od otyłości typu gruszka znacznie większym ryzykiem

n                     nadciśnienia tętniczego

n                     choroby wieńcowej serca

n                     nietolerancji węglowodanów

n                     oporności tkanek na insulinę

n                     cukrzycy t.2

n                     dyslipidemii

n                     miażdżycy

Otyłość typu gruszka

n                    W otyłości typu gruszka częściej występują hormonozależne raki macicy, jajnika, sutka oraz kamica dróg żółciowych

Wpływ otyłości na zdrowie

 

n                    Choroby serca

n                    Nadciśnienie

n                    Cukrzyca

n                    Hiperlipidemia

n                    Kamica żółciowa

n                    Zmiany stawowe

n                    Nowotwory

n                    Powikłania pooperacyje i położnicze

n                    Zespołu bezdechu we śnie,

n                    Hiperurykemii

n                    Zmiany zwyrodnieniowe stawów

n                    Zaburzeń czynności gonad (zwiększenie syntezy androgenów u kobiet oraz estrogenów u mężczyzn

Otyłość a płeć

n                    Kobiety

 

-                      ciąża

-                      okres poporodowy

-                      menopauza

n                    Mężczyźni

 

-                      2x więcej brzusznej tkanki tłuszczowej

-                      mniejsze zainteresowanie nadwagą

Otyłość a jakość życia

n                    Niska samoocena

 

n                    Okresowo występująca depresja

 

n                    Izolacja społeczna

 

n                    Kłopoty z zatrudnieniem

 

n                    Wczesna renta (↓ dochodów )

 

n                    Brak akceptacji własnego wyglądu

Zespół metaboliczny
(Zespół X , Zespół insulinooporność – hyperinsulinemia)
 
 


 

n                      Insulinooporność

n                      Hyperinsulinemia

n                      Otyłość ( zwłaszcza androidalna )

n                      Cukrzyca insulinoniezależna

n                      Hipertrójglicerydemia

n                      Hipercholesterolemia

n                      Aktywacja osi podwzgórze – przysadka – nadnercze

n                      Nadciśnienie

n                      Dna

n                      Hiperfibrynogenemia

n                      Zaburzenia fibrynolizy

n                      Mikroalbuminuria

n                      Choroba niedokrwienna serca

 

 

Aktualne kryteria rozpoznawania zespołu metabolicznego

Podstawą leczenia otyłości jest uzyskanie :

ujemnego bilansu energetycznego

 

Zmniejszenie ilości spożywanego pokarmu
+

Zwiększenie aktywności fizycznej

Leczenie otyłości

n                    Dieta

 

n                    Zwiększenie aktywności fizycznej

 

n                    Modyfikacja stylu życia

 

n                    Farmakoterapia

 

n                    Leczenie chirurgiczne

Leczenie otyłości

n                    Wybór metody leczenia otyłości zależy od:

n                    stopnia jej zaawansowania,

n                    rozmieszczenia tkanki tłuszczowej,

n                    fazy dynamicznej (przyrostu masy ciała) i statycznej (utrzymywanie masy ciała na stałym poziomie),

n                    dotychczasowego sposobu żywienia i ilości spożywanych pokarmów,

n                    wcześniejszego leczenia,

n                    chorób towarzyszących.

Leczenie dietetyczne

n                    W leczeniu dietetycznym powinno się uwzględnić nie tylko ograniczenie ilościowe, ale również jakość spożywanych posiłków

 

n                    Szczególne znaczenie ma ograniczenie spożycia tłuszczów i węglowodanów prostych

 

n                    Dieta redukcyjna powinna składać się z 4-5 posiłków dziennie zawierających zmniejszone ilości wszystkich niezbędnych dla organizmu składników odżywczych: białek, węglowodanów, tłuszczów, składników mineralnych i witamin.

Leczenie farmakologiczne

n                    U otyłych, u których nie daje się osiągnąć efektu w postaci redukcji masy ciała, albo u których masa ciała ponownie wzrasta często potrzebne jest zastosowanie leczenia farmakologicznego

 

n       ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin