Polędwica po szlachecku
Składniki:1kg polędwicy wołowej 1 łyżka sklarowanego masła 10 dag boczku wędzonego 10 dag śliwki suszonej 0,5 l śmietany 1 cytryna Sól 30 dag ogórków korniszonów musztarda olej szklanka czerwonego wina liść laurowy ziele angielskie
Sposób przygotowaniaPolędwicę oczyszczamy z błon. Przygotowujemy marynatę z oleju, musztardy, wina czerwonego, kilku kropli cytryny. Odstawiamy ją do lodówki na 10 godzin. Następnie polędwicę solimy, faszerujemy śliwkami i owijamy boczkiem Rumienimy na rozgrzanym sklarowanym maśle. Wkładamy do rondla, zalewamy śmietaną, dorzucamy pokrojone w paski ogórki i dusimy 25 minut. Gotową polędwicę układamy na talerzu i polewamy sosem. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i warzywami.
tatanka.com