Krokiety ziemniaczano-orzechowe.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki               Przepis

50 dag ugotowanych i dokładnie rozgniecionych na miazgę ziemniaków

10 dag zmielonych orzechów włoskich

2 małe jajka

1 średnia cebula

1 łyżka masła

6 łyżek bułki tartej

sól, pieprz

1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

ew. nieco posiekanej natki pietruszki

bułka tarta do obtaczania

olej do smażenia              

 

1. Cebulę drobniutko pokroić i usmażyć na złoto na maśle, pod koniec smażenia dosypac 2 łyżki bułki tartej i zrumienić ją razem z cebul?.

2. Ziemniaki (musz? być koniecznie ostudzone!) dokładnie wymieszać ze zmielonymi orzechami i cebul?. Dodać jajko, resztę bułki tartej, sól, pieprz, sos sojowy do smaku, natkę pietruszki i wyrobić gładkie, miękkie ciasto.

Masa nie może być za twarda, ale jednocześnie musi się dać formować w małe ruloniki po obtoczeniu w bułce tartej. Jeżeli ziemniaki nie będ? m?czyste, możliwe, że trzeba będzie do niej dosypać więcej bułki tartej.

3. Z ciasta formować nieduże, zgrabne krokiety w formie krótkich ruloników. Nie obtaczać ich za grubo bułką tart?, bo ma ona tendencje do przypalania się na patelni.

4. Krokiety smażyć z każdej strony na złoto, na płytkim oleju, na niezbyt dużym ogniu.

Podawać do czystego czerwonego barszczu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin