Składniki
ciasto na krokiety: 1/2 l mleka, 4 jajka, szklanka mąki, sól, 1 łyżka • suszonego koperku, tłuszcz do smażenia.
farsz: 1 opakowanie mrożonego szpinaku • 1/2 kg pieczarek pokrojonych w plastry, 4 średnie cebule • sól, pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka sproszkowanej pepperoni, • 4 ząbki czosnku, jasny sos sojowy, 2 łyżki oliwy z oliwek
Etapy przygotowania
1. Łączymy podane składniki i robimy w mikserze ciasto. Odstawiamy je na 30 min aby odpoczęło. Po tym czasie smarujemy dobrze rozgrzaną patelnię np. skórką od słoniny i smażymy naleśniki.
2. Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w piórka z czosnkiem, dodajemy pieczarki, następnie szpinak i doprawiamy wszystko do smaku. Podsmażamy całość mieszając około 10 min.
3. Farsz nakładamy na płaty naleśnikowe
4. i zawijamy krokiety, które następnie panierujemy w rozmąconym jajku, bułce tartej i smażymy na złoto. Podajemy z surówkami.
tatanka.com