Krokiety z farszem szpinakowo-pieczarkowym.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

ciasto na krokiety: 1/2 l mleka, 4 jajka, szklanka mąki, sól, 1 łyżka • suszonego koperku, tłuszcz do smażenia.

 

farsz: 1 opakowanie mrożonego szpinaku  • 1/2 kg pieczarek pokrojonych w plastry, 4 średnie cebule • sól, pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka sproszkowanej pepperoni, • 4 ząbki czosnku, jasny sos sojowy, 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Etapy przygotowania

 

1. Łączymy podane składniki i robimy w mikserze ciasto. Odstawiamy je na 30 min aby odpoczęło. Po tym czasie smarujemy dobrze rozgrzaną patelnię np. skórką od słoniny i smażymy naleśniki.

2. Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w piórka z czosnkiem, dodajemy pieczarki, następnie szpinak i doprawiamy wszystko do smaku. Podsmażamy całość mieszając około 10 min.

3. Farsz nakładamy na płaty naleśnikowe

4. i zawijamy krokiety, które następnie panierujemy w rozmąconym jajku, bułce tartej i smażymy na złoto. Podajemy z surówkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin