Dynia z morelami
Składniki na 6 porcji:
dynia (ok. 70 dag miąższu)
25 dag suszonych moreli
kieliszek białego wytrawnego wina
2 cebule
szklanka posiekanych orzechów włoskich
mielone goździki i cynamon
2 łyżki masła
1-2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól, cukier
Pokrój dynię w kostkę, zalej w rondlu niewielką ilością gorącej wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Po odcedzeniu wymieszaj z goździkami i cynamonem. Umyte morele zalej winem, zagotuj i od razu wyjmij łyżką cedzakową do przestudzenia. Potem pokrój je w cienkie paski.
Na roztopionym w rondlu maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę, dorzuć dynię i morele, zalej wywarem z moreli i delikatnie wymieszaj. Duszenie potrwa kilka minut, po czym dopraw owoce do smaku solą i cukrem i połącz z orzechami. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką. Podawaj jako gorącą przekąskę lub dodatek do pieczeni cielęcej.
tatanka.com