Produkty:
- 1 i 1/2 szklanki grochu (suchego, łuskanego)
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 b. duża cebula
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1/2 selera (korzeń)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oliwa
- 1/2 paczki (taka spora garść) pieprzu zielonego nie mielonego
- sól, sos sojowy grzybowy (ew. zwykły ciemny), kminek , kostka rosołowa warzywna do smaku
- 1 duży ząbek czosnku
- bułka tarta lub płatki owsiane do wysypania formy
Wykonanie:
Groch zalewamy wrzątkiem i odstawiamy najlepiej na noc, albo chociaż na parę godzin. Wodę z namaczania zlewamy, groch płuczemy, i gotujemy w niewielkiej ilości świeżej wody (staram się go tak ugotować aby wody nie odlewać, a żeby sama wyparowała), groch ma być miękki ale nie rozgotowany na masę - ma być widać całe łatwo rozpadające się ziarna. Nie mielimy tego.
Na ok 1 szklankę wrzątku rzucam płatki, jak się ugotują dodaję do ugotowanego grochu.
Cebulę siekam, warzywa ścieram na grubej tarce.
Na rozgrzaną oliwę wrzucam pieprz, kolendrę i kminek, chwilę podsmażam, dodaję cebulę, czekam, aż się zeszkli, potem dodaję starte warzywa i podsmażam - duszę ok 10 min. Dodaję do grochu.
Mieszam wszystko, dodaję koncentrat, wyciśnięty czosnek, doprawiam solą i sosem sojowym (można rozpuścić kostkę i dodać).
Przekładam do formy wysypanej bułką tartą albo płatkami owsianymi i piekę w ok 200 st. przez godzinę.
tatanka.com