Karp po serbsku.doc

(5 KB) Pobierz
Karp po serbsku

Karp po serbsku

 

Składniki:

2 karpie (około 1 kg każdy)

sok z cytryny

6-8 ząbków czosnku

6-7 łek posiekanej natki pietruszki

10 dag wędzonej słoniny

2 łki oliwy

pół kieliszka białego wytrawnego wina

l

 

Sprawione karpie umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, od środka i z wierzchu natrzyj roztartym z solą czosnkiem, a następnie przykryj i odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce.

 

Żaroodporny półmisek wysmaruj olejem. Karpie nadziej posiekaną natką pietruszki i cienkimi paskami wędzonej słoniny, a następnie ułóż na żaroodpornym, wysmarowanym olejem półmisku, posyp pozostałą natką, skrop olejem i wstaw na 20-25 minut do nagrzanego piekarnika, często skrapiając rybę winem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin