AMERYKAŃSKA PYSZOTKA.doc

(25 KB) Pobierz

 

 

 

               

                           AMERYKAŃSKA PYSZOTKA

 

 

   

1,5 szklanki mąki,

1/3 szklanki cukru,

      cukier waniliowy,

   4 łyżki kakao,

      łyżeczka proszku do pieczenia,

      po pół łyżeczki sody oczyszczonej i soli,

    1 zapach waniliowy,

   4 duże łyżki majonezu (najlepszy jest kielecki),

1/3 szklanki ciepłej wody.

 

 

              Najpierw wsypać do miski wszystkie 'suche' składniki i wymieszać, następnie dodać zapach waniliowy, majonez i wodę i mieszać lub miksować na wolnych obrotach aż powstanie masa o konsystencji budyniu. Przygotowaną masę przełożyć do niedużej blaszki prostokątnej i piec przez ok 20 min. w temp. 200-220 stopni (ciasto piecze się dość szybko więc można sprawdzać co jakieś 10 min.)

 

              Kiedy jest już gotowe należałoby na nim rozsmarować waniliowy frosting, ale ponieważ u nas takowych brak można potraktować pyszotkę polewą z białej lub mlecznej czekolady. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin