AMERYKAŃSKA PYSZOTKA
1,5 szklanki mąki,
1/3 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
4 łyżki kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia,
po pół łyżeczki sody oczyszczonej i soli,
1 zapach waniliowy,
4 duże łyżki majonezu (najlepszy jest kielecki),
1/3 szklanki ciepłej wody.
Najpierw wsypać do miski wszystkie 'suche' składniki i wymieszać, następnie dodać zapach waniliowy, majonez i wodę i mieszać lub miksować na wolnych obrotach aż powstanie masa o konsystencji budyniu. Przygotowaną masę przełożyć do niedużej blaszki prostokątnej i piec przez ok 20 min. w temp. 200-220 stopni (ciasto piecze się dość szybko więc można sprawdzać co jakieś 10 min.)
Kiedy jest już gotowe należałoby na nim rozsmarować waniliowy frosting, ale ponieważ u nas takowych brak można potraktować pyszotkę polewą z białej lub mlecznej czekolady.
Gryzmek