BAWARSKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI
1,3 kg śliwek węgierek,
2 dag drożdży,
1/5 litra letniego mleka,
40 dag mąki 1 jajko,
11,5 dag cukru,
10 dag masła,
5 dag posiekanych migdałów,
1/2 łyżeczki cynamonu,
sól.
Drożdże rozrobić z mlekiem i łyżką cukru, po czym odstawić na 20 minut połowę mąki,szczyptę soli jajko i7,5dag cukru wymieszać z rozczynem i roztopionymi 8dag masła wyrobić ciasto dodając stopniowo pozostałą mąkę , a następnie zostawić pod przykryciem przez 40 minut do wyrośnięcia
Węgierki umyć osuszyć wypestkować i przekroić na ćwiartki. Ciasto energicznie zagnieść .Blachę posmarować masłem i rozwałkować na niej ciasto.
Na cieście ułożyć śliwki, posypać migdałami, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez SOminut w tem. 220 stopni C. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim ciasto.
Gryzmek