BAWARSKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI.rtf

(17 KB) Pobierz
BAWARSKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI

 

 

 

BAWARSKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI

1,3 kg śliwek węgierek,

2 dag drożdży,

1/5 litra letniego mleka,

40 dag mąki 1 jajko,

11,5 dag cukru,

10 dag masła,

5 dag posiekanych migdałów,

1/2 łyżeczki cynamonu,

sól.

Drożdże rozrobić z mlekiem i łyżką cukru, po czym odstawić na 20 minut połowę mąki,szczyptę soli jajko i7,5dag cukru wymieszać z rozczynem i roztopionymi 8dag masła wyrobić ciasto dodając stopniowo pozostałą mąkę , a następnie zostawić pod przykryciem przez 40 minut do wyrośnięcia

Węgierki umyć osuszyć wypestkować i przekroić na ćwiartki. Ciasto energicznie zagnieść .Blachę posmarować masłem i rozwałkować na niej ciasto.

Na cieście ułożyć śliwki, posypać migdałami, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez SOminut w tem. 220 stopni C. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim ciasto.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin