KEKS(1).doc

(25 KB) Pobierz

         

 

 

 

 

 

 

                                           KEKS

 

20 dag mąki

4 jaja

15 dag cukru

10 dag margaryn

15 dag bakalii (orzechy, rodzynki, daktyle, itp.)

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1cukier waniliowy.

 

 

Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć tłuszcz, dodając żółtka i cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do utartych żółtek dodać bakalie, wymieszać, następnie dodawać na przemian mąkę oraz ubitą pianę z białek i wymieszać. Włożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 30- 45 min. Smacznego!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin