PĄCZKI.rtf

(17 KB) Pobierz
PĄCZKI

     PĄCZKI

   6 żółtek,

  sól do smaku,

                                                   6 łyżek cukru,

                                                ½ szklanki oleju,

                                                    1 kieliszek wódki,   

                                                 10 dag drożdży.

Wszystko zmiksować mikserem Dodać:

1 kg maki,

2 szklanki ciepłego mleka,

          połączyć to wszystko i dodać:

                             ¼ kostki roztopionego masła ekstra lub śmietankowego.

 

Masło ma być przestudzone nie gorące. Wyrabiać nie mniej niż.   pół godziny Zostawić aż urośnie i formować pączki. Ja urosną- ciskać w tłuszcz rozgrzany, ale na małym ogniu.

 

 

 

                                                        POLEWA

 

                                                 1/3 margaryny

                                                  4 łyżki cukru

                                                    1 łyżka wody

                                                   1 łyżka kakao

    

                                    Wszystko razem zagotować.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin