PUCHACZ.
Ciasto I:
9 jaj,
25 dag cukru kryształu, 10 dag mąki kartoflanej, 10 dag mąki pszennej,
2 cukry wanilinowe,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
kawa rozpuszczalna.
Ciasto II:
5 jaj,
15 dag cukru kryształu,
2 łyżki wody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
15 dag mąki krupczatki.
Ciasto l:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Białka podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać żółtka, mąkę pszenną, 1 cukier wanilinowy i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Na spód blaszki wylać tą żółtą masę i posypać kawą przez sito. Drugą część piany wymieszać z mąką kartoflaną, cukrem wanilinowym i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Na pierwszym cieście układamy kupkami białą masę i posypujemy kawą przez sito. piec w tem. 180 stopni C około 40 50 min.
Upiec jak biszkopt.
Masa:
Mleko zagęszczone, słodzone w puszce gotować 2-3 godz. na wolnym ogniu (włożyć puszkę do naczynia z wodą, puszka cały czas ma być zakryta.)Wystudzić. Po wystudzeniu utrzeć mleko z kostką masła lub margaryny.
Układać:
ciasto l - masa - ciasto II - polewa.
Gryzmek