PUCHACZ.rtf

(22 KB) Pobierz
PUCHACZ

                                            PUCHACZ.

 

 

 

                                      Ciasto I:

                                           9 jaj,

                                             25 dag cukru kryształu,
                                             10 dag mąki kartoflanej,
                                            10 dag mąki pszennej,

                                               2 cukry wanilinowe,

                                               2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

                                                  kawa rozpuszczalna.

    Ciasto II:

               5 jaj,

             15 dag cukru kryształu,

                                     2 łyżki wody,

               1 łyżeczka proszku do pieczenia,

            15 dag mąki krupczatki.

     Ciasto l:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Białka podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać żółtka, mąkę pszenną, 1 cukier wanilinowy i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Na spód blaszki wylać tą żółtą masę i posypać kawą przez sito. Drugą część piany wymieszać z mąką kartoflaną, cukrem wanilinowym i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Na pierwszym cieście układamy kupkami białą masę i posypujemy kawą przez sito. piec w tem. 180 stopni C około 40 50 min.

     Ciasto II:

Upiec jak biszkopt.

      Masa:

Mleko zagęszczone, słodzone w puszce gotować 2-3 godz. na wolnym   ogniu (włożyć puszkę do naczynia z wodą, puszka cały czas ma być   zakryta.)Wystudzić. Po wystudzeniu utrzeć mleko z kostką masła lub      margaryny.

Układać:

ciasto l - masa - ciasto II - polewa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin