SERNIK NA CIEMNYM SPODZIE.
Ciasto:
25 dkg mąki
12 d kg masła
5 dkg cukru pudru 3 żółtka
1 ½ łyżki kakao
1 łyżeczka proszku
Masa:
1 kg sera
6 jajek
15 dkg masła
30 dkg cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczki proszku 1 cukier waniliowy
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem, dodać masło i posiekać. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 min.
Ser zemleć, masło stopić, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, proszek oraz masło. Dodać ser i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z masą.
Podzielić ciasto na 2 części. Jedną zetrzeć na tarce jarzynowej na całe dno formy. Na ciasto wyłożyć masę serową, pokryć ja drugą częścią startego ciasta. Piec około 1 godz. Wtem 180st.
Gryzmek