SERNIK NA CIEMNYM SPODZIE.rtf

(19 KB) Pobierz
SERNIK NA CIEMNYM SPODZIE

SERNIK NA CIEMNYM SPODZIE.

Ciasto:

25 dkg mąki

12 d kg masła

  5              dkg cukru pudru
  3 żółtka

1 ½ łyżki kakao

1 łyżeczka proszku

Masa:

1 kg sera

6              jajek

15 dkg masła

30 dkg cukru pudru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

                                   1 łyżeczki proszku
                                  1 cukier waniliowy

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem, dodać masło i posiekać. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 min.

Ser zemleć, masło stopić, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, proszek oraz masło. Dodać ser i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z masą.

Podzielić ciasto na 2 części. Jedną zetrzeć na tarce jarzynowej na całe dno formy. Na ciasto wyłożyć masę serową, pokryć ja drugą częścią startego ciasta. Piec około 1 godz. Wtem 180st.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin