TORT MAKOWY
(Na tortownicę o śr. 24 cm)
Ciasto: 25 dkg maku, 1/2 litra mleka, 7 jajek,
20 dkg cukru, 7 łyżek tartej bułki, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 3 dkg migdałów, sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka), pół laski waniliowej.
Masa 1 (alternatywnie): 30 dkg orzechów laskowych, 25 dkg masła, 6 żółtek, 20 dkg cukru, wanilia, pół kieliszka brandy. Masa 2 (alternatywnie): 25 dkg masła, 6 żółtek, 20 dkg cukru, sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka), wanilia. Lukier: kilka łyżek cukru pudru, sok z cytryny, 2-3 krople olejku np. migdałowego.
Ciasto: Mak zalewamy wrzącym mlekiem i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, przekładamy na sito i dajemy mu dobrze obcieknąć. Mielimy dwa razy. Żółtka ucieramy z cukrem.
Dodajemy wanilię, skórkę z cytryny i sok. Do masy jajecznej wkładamy przetarty mak, skórkę pomarańczową oraz wyprażone i potłuczone migdały. Mieszamy całość dokładnie.
Teraz kładziemy ubite białka i bułkę tartą. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w dobrze ogrzanym, ale nie gorącym piekarniku przez 1 godz. Po ostygnięciu kroimy na 3 części i przekładamy masą. Wierzch dekorujemy lukrem wg własnego gustu. Odkładamy w chłodne miejsce na 24 godz. Masa: Orzechy prażymy przez chwile na suchej patelni i pozbawiamy łusek. Mielimy na drobno. Masło ucieramy z cukrem, a następnie z żółtkami i wanilią. Na końcu dodajemy zmielone drobno orzechy (lub cytrynę). Masę możemy lekko schłodzić przed przełożeniem. Smarujemy nią dwie warstwy tortu, boki i wierzch. Lukier:Do garnuszka wsypujemy cukier puder. Rozrzedzamy go, ukręcając sokiem z cytryny. Gdy powstanie jednolita, dość gęsta masa wylewamy lukier na wierzch tortu cienką warstwą w wymyślony wzorek.
Gryzmek