TORT MAKOWY(1).doc

(28 KB) Pobierz
TORT MAKOWY

 

 

 

 

TORT MAKOWY

                              (Na tortownicę o śr. 24 cm)

 

 

Ciasto:
         25 dkg maku,
       1/2 litra mleka,
          7 jajek,

20 dkg cukru,
  7 łyżek tartej bułki,
2 łyżki skórki pomarańczowej,
  3 dkg migdałów,
sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
pół laski waniliowej.

                          

                          Masa 1 (alternatywnie):
                                    30 dkg orzechów laskowych,
                                    25 dkg masła,
                                     6 żółtek,
                                    20 dkg cukru,
                                    wanilia,
                                   pół kieliszka brandy.

                         Masa 2 (alternatywnie):
                                  25 dkg masła,
                                     6 żółtek,
                                   20 dkg cukru,
                                  sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
                                  wanilia.

                         Lukier:
                                  kilka łyżek cukru pudru,
                                   sok z cytryny,
                                  2-3 krople olejku np. migdałowego.


 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto:
Mak zalewamy wrzącym mlekiem i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, przekładamy na sito i dajemy mu dobrze obcieknąć. Mielimy dwa razy. Żółtka ucieramy z cukrem.

Dodajemy wanilię, skórkę z cytryny i sok. Do masy jajecznej wkładamy przetarty mak, skórkę pomarańczową oraz wyprażone i potłuczone migdały. Mieszamy całość dokładnie.

Teraz kładziemy ubite białka i bułkę tartą. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w dobrze ogrzanym, ale nie gorącym piekarniku przez 1 godz. Po ostygnięciu kroimy na 3 części i przekładamy masą. Wierzch dekorujemy lukrem wg własnego gustu. Odkładamy w chłodne miejsce na 24 godz.

Masa:
Orzechy prażymy przez chwile na suchej patelni i pozbawiamy łusek. Mielimy na drobno.
Masło ucieramy z cukrem, a następnie z żółtkami i wanilią. Na końcu dodajemy zmielone drobno orzechy (lub cytrynę).
Masę możemy lekko schłodzić przed przełożeniem. Smarujemy nią dwie warstwy tortu, boki i wierzch.

Lukier:
Do garnuszka wsypujemy cukier puder. Rozrzedzamy go, ukręcając sokiem z cytryny. Gdy powstanie jednolita, dość gęsta masa wylewamy lukier na wierzch tortu cienką warstwą w wymyślony wzorek.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin