Kolorowa pieczeń rzymska.rtf

(8 KB) Pobierz
Kolorowa pieczeñ rzymska

Kolorowa pieczeń rzymska

 

Składniki:

50 dag mielonego mięsa wołowego

po małej papryce czerwonej, żółtej i zielonej

mała cukinia

cebula

marchewka

szklanka śmietany 12-proc.

czerstwa bułka

jajo

20 dag pieczarek

2 łki margaryny

łka mąki

łeczka Bulionu bekonowego WINIARY (instant)

uszcz do formy

2 łki bułki tartej

mielona papryka

pieprz, sól

 

Buł namocz w zimnej wodzie. Marchew, cukinię, paprykę i cebulę oczyść, opłucz, po czym pokrój w drobną kostkę. Teraz zagnieć mięso z jajem, odciśnię buł, warzywami (2 łki odłóż do dekoracji) i połową cebuli. Dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.

 

Z tak przygotowanej masy uformuj "bochenek" (około 25 cm długości), następnie ułóż go na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej buł. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut. W tym czasie pokrój grzyby. Rozgrzej na patelni ł margaryny i zeszklij resztę cebuli. Dodaj grzyby oraz śmietanę, całość zagotuj. Zagnieć z pozostałą margaryną, po czym uformuj małą kulkę. Wrzuć do sosu i mieszaj, aż się rozpuści. Sos zagotuj ponownie, dopraw pieprzem i łeczką bulionu.

 

Przez 3-4 minuty gotuj w osolonej wodzie odłone uprzednio 2 łki warzyw, potem osącz je na sitku. Pieczeń ułóż na półmisku, pokrój w plastry i udekoruj warzywami.

 

Pieczeń smakuje wyśmienicie z krokietami ziemniaczanymi i sosem grzybowym (podanym w osobnym naczyniu).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin